Under kalla kriget uppstod en kärnvapenkapprustning mellan stormakter. Dagens kapprustning handlar i stället om AI, artificiell intelligens. Men vad händer om vi förlorar kontrollen över AI? Då kan vi hamna i ett läge som är värre än kärnvapen, säger Magnus Stenlund i veckans nyhetsanalys. Gällande kärnvapen fanns det ju fortfarande människor i bakgrunden. Artificiell intelligens kanske frigör sig från människan.
Det är i Swebbtvs senaste nyhetsanalys som Mikael Willgert och Magnus Stenlund bland annat diskuterar AI, artificiell intelligens.
På senare år har världen blivit allt mer polariserad, inte minst genom Ukrainakriget. Det har blivit mycket större konkurrens och krigshot. Därmed blir det svårt eller snarare omöjligt att begränsa AI-utvecklingen. För det lär knappast Kina göra.
USA och Kina tävlar om utvecklingen kring AI.
Detta påminner om kärnvapenkapprustningen mellan USA och Sovjet, påpekar Mikael Willgert. Stenlund befarar att AI-kapprustningen kan vara ännu värre.
– Ja, men detta är värre på det viset att det kommer till en punkt när vi inte längre vet vad som kommer hända för att vi inte längre har kontrollen. Och det är det alla är oroliga för. När det gäller kärnvapen fanns det ju fortfarande en människa som skulle trycka på knappen. Nu är det så att nästa steg, inte minst i krigssammanhang, är AI-styrda beslut. För de går mycket snabbare.
Och utvecklingen går väldigt fort. AI:s tänkande är idag inte lika ”djupt” som den mänskliga hjärnan, men skulle kunna bli det, påpekar Stenlund.
– Kraften och tanken hos AI-assistenten ökar närmast exponentiellt hela tiden. Och det finns massvis med saker som vi inte trodde att de skulle kunna göra. De uppvisar bland annat fantastisk konst. Fantastisk konst, och det är väldigt svårt att förstå hur de kan göra sånt.
Stenlund menar att hela journalistkåren i Sverige skulle kunna ersättas med AI.
Det finns alltså olika utvecklare som håller på med AI. Europa ligger helt i lä. Men i USA handlar det idag främst om Microsoft och Google. Även miljardären Elon Musk säger att han ska utveckla en AI, en icke-politiskt korrekt sådan, en ”maximalt sanningssökande AI som försöker förstå universums natur”. Stenlund ser inte bara en AI-tävlan mellan stormakter, utan även mellan onda och goda krafter, där Musk troligen representerar den senare. Inom Google-toppen finns däremot en avsikt att skapa en ”superintelligens som är som en ny Gud”, förklarar Magnus Stenlund. Man bryr sig inte alls om människan, utan ser det som utmaning att skapa en intelligens som är så hög att den gör människor obsoleta.
– Det är väldigt obehagligt, säger Stenlund.
Samtidigt uppges i sociala medier att AI-botarna redan blir allt mer aggressiva mot människor.
Se hela programmet: