2.000 miljarder på militär upprustning – krigsyran en ”stor möjlighet för svensk försvarsindustri”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges statsminister Magdalena Andersson. © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Stora summor väntas läggas på att rusta upp EU-ländernas försvar kommande år. Sveriges försvarsindustri kan ta hem en stor del av kakan, tror regeringen. Europeiska länder har skänkt så mycket material och vapen till det ukrainska försvaret att detta nu måste ersättas med nya förmågor, rapporterar Europaportalen.

Efter kriget i Ukraina har EU och flera medlemsstater beslutat sig för att rusta upp.

Detta är som julafton för försvarsindustrin.

En rad länder, däribland Sverige, Danmark och Tyskland, ska öka sina försvarsbudgetar.

Totalt satsas 200 miljarder euro, cirka 2.000 miljarder kronor, på extra militärutgifter inom EU.

Det finns redan planer på att göra gemensamma uppköp av försvarsmaterial, men man vill även passa på att göra en annan förändring. Målet är att medlemsländerna ska införskaffa system som är kompatibla med varandras, till skillnad från innan, då länder använt olika system.

Men EU:s medlemsstater behöver även rusta upp av en annan anledning. De måste ersätta allt material som de skänkt till det ukrainska försvaret.

I samband med detta vill man alltså samordna EU-ländernas militära system.

– Kriget är en skarp påminnelse för våra medlemsstater om behovet av att stärka vår försvarskapacitet, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal den 31 maj.

– Nu, när vi fyller på det militära material som har skickats till Ukraina, är det viktigt att detta samordnas. Och på grund av det inrättar vi en arbetsgrupp för samordning, men också för att dekonfliktera påfyllningen av de nationella lagren. Kommissionen kommer före slutet av juni föreslå att 500 miljoner euro mobiliseras under de kommande två åren från EU:s budget för att stimulera en gemensam upphandling av minst tre medlemsstater.

Enligt von der Leyen finns det just nu en ”fragmentering” inom den europeiska försvarsindustrin, och det blir den stora utmaningen att lösa, menar hon.

– Hela den här upprustningen är naturligtvis en stor möjlighet för svensk försvarsindustri. Vi har ju bra och kostnadseffektiva prylar, säger Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) enligt Europaportalen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program