Gallup International och Novus har gjort en omfattande opinionsundersökning i hela EU. Resultatet visar att svenskarna är det folk som i störst utsträckning vill se upprustning av försvaret i sitt land.
Hela 78 procent av svenskarna vill se upprustning av Försvarsmakten, vilket är den största andelen av väljarkåren i ett land inom hela EU. Samtidigt visade mätningen att Sveriges befolkning låg under snittet vad gäller tron på den egna försvarsförmågan, där var det 39 procent som har förtroende för att svensk försvarsförmåga är tillräcklig för nuvarande. Det land med högst förtroende avseende sin egen försvarskapacitet var Finland. Finland har en av Europas starkaste krigsmakter sett till antal soldater, artilleri, stridsvagnar och mycket annat.
Många menar att mindre länder inte har möjlighet att försvara sig mot en anfallande stormakt. Den ryska offensiven i Ukraina har däremot förvånat många då Ukraina har presterat mycket bättre än förväntat och den ryska krigsmakten inte har lyckats enligt vad många experter trott innan offensiven inleddes. Enligt uppgifter från Oryx, som enbart lägger upp förluster för både sidor som kan verifieras med bild eller film, så har den ryska sidan betydligt större förluster än den ukrainska. Vad gäller till exempel utslagna stridsvagnar har de ryska förlusterna uppgått till 184 bekräftade utslagna stridsvagnar, medan de ukrainska förlusterna ligger på 35 stycken. Förlusterna på båda sidor är högre, detta då Oryx endast räknar dem det finns bildbevis för.
Sverige har en mindre armé än den ukrainska rent numerärt, men har till exempel modernare stridsvagnar, stridsfordon, stridsflyg och modernare vapensystem överlag. Sverige har också ubåtar till skillnad från Ukraina och dessutom ubåtar som många menar är några av de bättre i världen. Till skillnad från Ukraina som delar landgräns med Ryssland har Sverige hela Östersjön mellan sig och Ryssland.
Den svenska upprustningen ska ökas och det rejält, upprustning har pågått i mindre omfattning ända sedan 2016. Försvarsmakten fick däremot bara hälften av de extra efterfrågade medel som föreslogs nu i år, myndigheten menade att de behövde fyra miljarder för akuta investeringar vad gäller ammunition, lastbilar och en del annan materiel som snabbt kunde anskaffas för att öka försvarsförmågan med hänsyn till det allvarligt försämrade omvärldsläget. En enig riksdag levererade däremot bara två miljarder av dessa fyra miljarder. Dessa miljarder går däremot utöver den redan pågående upprustningen. Målet som alltfler partier pekar ut är 2 procent av BNP inom de närmaste åren. Samtidigt har Finland rustat upp snabbare än Sverige och det från en högre nivå, då Finland aldrig rustade ner sitt invasionsförsvar.