Skräckanklagelsen: Kina skördar organ från levande människor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kinas kommunistregim bedriver industriell organskörd på fängslade Falungong-anhängare. Det hävdar Epoch Times ansvariga utgivare Vasilios Zoupounidis i en ny intervju med Swebbtv. Liknande uppgifter går att läsa i etablerade svenska tidningar.

I veckans lördagsintervju intervjuas ingen mindre än Vasilios Zoupounidis, VD och ansvarig utgivare för den svenska utgåvan av tidningen Epoch Times.

Han familj är ursprungligen från Grekland, men kom till Sverige med arbetskraftsinvandringen under 1960- och 1970-talet, berättar han.

Epoch Times är en internationell tidning som grundades 2000 och som finns i ett 30-tal länder på drygt 20 språk. Tidningen har kopplingar till den andliga kinesiska Falungong-rörelsen.

Zoupounidis är själv vän med tidningens grundare. Båda utövar Falungong.

– Han är kines och genomlevde den stora kulturrevolutionen och även massakern på Himmelska fridens torg. Tio år efter det upplevde han förföljelsen mot Falungong, som han utövar, berättar Zoupounidis. Han såg den propaganda som spreds av det kinesiska kommunistpartiet. Han ville skapa en kinesisk media som kunde rapportera sanningsenligt till det kinesiska folket. Alla kinesiska media är ju ägda eller kontrollerade av kommunistpartiet. Hans tanke var att skapa en media som den i väst, alltså som ska ha som uppgift att granska makten. I Kina är ju media ett verktyg för makten som används för att kontrollera folket. Vi vill granska makten åt folket.

Enligt Vasilios Zoupounidis är Epoch Times idag världens största kinesiskspråkiga tidning utanför Kina. I Sverige har den funnits på webben sedan 2006, och förra året lanserade man en papperstidning.

En bit in i intervjun berättar Zoupounidis något som påminner om en ren skräckhistoria. Han hävdar att det idag sker organskörd från fängslade Falungong-anhängare.

– Man håller hundratusentals Falungong-utövare fängslade. Man tar blodprover och vävnadsprover. Sedan katalogiserar man det. Skulle du behöva en ny lever kan du kontakta något sjukhus i Kina. De gör reklam på nätet. Så kan du få en bokad tid om kanske två veckor, något som normalt i väst kanske skulle ta två år. Hur kommer det sig? Ska du få en lever av någon måste ju den personen dö först. Det är ganska svårt att boka in en sån tid inom två veckor. Förklaringen är att man har en levande organbank. Man plockar personen. Detta pågår nu. Det pågår i industriell skala, säger han.

– Det sker i hela Kina, men framför allt i norra Kina.

Zoupounidis hävdar bestämt att det finns solida bevis för att detta stämmer.

Även i andra etablerade tidningar finns uppgifter som liknar det han säger.

2019 skrev SvD Näringsliv i en artikel att ”organstölderna fortsätter i oförminskad omfattning i Kina… enligt flera olika rapporter utgör handel med stulna organ fortfarande en miljardindustri i landet” och hänvisade till en granskning i den brittiska medicintidskriften BMC. I Dagens Samhälle från 2018 finns en debattartikel, skriven av bland andra svenska riksdagsledamöter, där det står att ”det finns bevis för kinesisk organhandel… Det finns över 4000 dokumenterade fall där Falungong-utövare torterats till döds. Mörkertalet är troligen mycket högre”.

Organen tas från ”levande människor”, säger Vasilios Zoupounidis. De säljs även utomlands.

– Utlänningar åker dit, förklarar han.

Att det ändå är så tyst om organstölderna skulle bero på att västmakterna velat komma in på den kinesiska marknaden. Då kan man inte kritisera Kina.

Men varför ses då Falungong som ett hot mot makten i Kina? Det förstod inte Zoupounidis heller själv först. När rörelsen förbjöds 1999 av Kinas dåvarande ledare Jiang Zemin fanns det enorma 70-100 miljoner utövare. Antingen var man en utövare, eller så kände man någon som var det.

Zemin var avundsjuk på rörelsen, menar Zoupounidis, eftersom dess anhängare frivilligt utövade andlighet medan kommunistpartiet behövde tvinga folket till sin kommunistiska ideologi.

– Han såg det som en kraft som inte stämde överens med hans tänkande. Det var så förföljelsen började, säger Vasilios Zoupounidis i Swebbtv men påpekar också att hela kommunistpartiet på den tiden inte var emot rörelsen.

Vidare förklarar Epoch Times-chefen att det finns saker som man måste förstå om Kina för att kunna förstå Kina. Först och främst måste man göra skillnad på kommunistpartiet och Kina som land, alltså det kinesiska folket och kulturen.

– Kommunistpartiet har lyckats blanda ihop folket med partiet. Regimen har lurat i folket att partiet och Kina är samma sak. Men det är viktiga att hålla isär detta. Det största offret för kommunistpartiet är ju det kinesiska folket. Det finns ingen som dödat så många kineser som det kinesiska kommunistpartiet. Det handlar om mellan 60 och 100 miljoner människor. Partiet är folkets fiende nummer ett. Detta är viktigt att förstå, hävdar Zoupounidis.

– Många västerlänningar har frågat sig vilket system som Kina egentligen använder. Är det kommunism, socialism eller kapitalism? Men kommunistpartiet har egentligen bara en princip: ändamålet helgar medlen. Och ändamålet är makten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program