Ryssland kommer bara sälja jordbruksprodukter och livsmedel till sina ”vänner”. Det hävdar nu landets ex-president Dmitrij Medvedev i ett inlägg i sociala medier. Rysslands mat och enorma naturtillgångar är landets ”tysta men olycksbådande vapen”, skriver han under rubriken ”Vår mat mot deras sanktioner”.
Rysslands vedergällning mot västvärldens sanktioner fortsätter.
Nu hotar Dmitrij Medvedev, Rysslands president mellan 2008-2012 och idag biträdande sekreterare i landets säkerhetsråd, med att begränsa jordbruks- och livsmedelsexport till enbart länder som är ”vänligt” sinnade mot Ryssland.
”Fiender”, USA och Europa, kommer inte få något.
– Vi kommer bara leverera mat och grödor till våra vänner (lyckligtvis har vi många av dem, och de finns inte i Europa eller Nordamerika). Vi kommer sälja i både rubel och deras egna nationella valutor enligt avtalade proportioner, skriver han i ett inlägg på Telegram.
– Vi kommer inte leverera våra varor och jordbruksprodukter till fiender. Och vi kommer inte att köpa något från dem heller (även om vi inte köpt något sedan 2014, men listan över förbjudna importprodukter kan utökas ytterligare), fortsätter han.
Och att täcka de egna inhemska behoven kommer inte bli något problem, enligt Medvedev.
– Jag minns under min barndom när Sovjetunionen köpte spannmål från Kanada. Det var konstigt, det största landet. Man köpte vete – för dollar. Idag är bilden en helt annan: Ryssland är världens största spannmålsproducent tillsammans med Indien och Kina. De senaste åren har vi blivit den största exportören av vete. Det är faktiskt så att livsmedelsförsörjningen i många länder beror på våra leveranser. Vår mat är vårt tysta vapen.
– Det är tyst men olycksbådande, påpekar han.
Att Ryssland nu använder sina naturtillgångar som ett vapen stämmer överens med det som Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern tidigare sagt om Ryssland:
– De sitter på världens största landmassa. De har en tredjedel av världens råvaror, som gas, olja och mineraler. De har enorma jordbruksarealer och potential att utöka dem. När det gäller realekonomin är landet en supermakt. Så det är en felaktig slutsats att säga att Kina kommer släppa sitt stöd till Ryssland på grund av detta vansinniga krig i Ukraina. Kineserna tittar inte på goodwill-ekonomi. Det har de tydligt markerat under senare år. De är intresserade av realekonomin. Och de tänker långsiktigt. De skulle aldrig släppa kontrollen över det land som sitter på mest råvaror. Särskilt inte då Kina lider brist på viktiga strategiska råvaror. Alliansen med Ryssland är alltså oerhört viktig för Kinas långvariga strategi. Den kommer man inte släppa.