98 procent vid omikronutbrott var fullvaccinerade

Enbart dubbelvaccinerade fick komma in på det julbord i Oslo i november som blev känt världen över som ett superspridarevent av den nya covidvarianten ”omikron”, framgår av en intervju i DN. Enligt norska Folkehelseinstituttet har omikronvarianten en hög spridningsförmåga bland fullvaccinerade personer.

Det var den 26 november som ett stort antal personer smittade av covid-19 vid ett julbord i Oslo.

Julbordet förvandlades till det första stora omikronutbrottet i världen.

Enligt DN smittades över 140 personer.

– Bara dubbelvaccinerade fick komma, alla skulle testas med snabbtest och alla var utan symtom. Så det är viktigt att påpeka att de har gjort allt rätt, säger den norska distriktsläkaren Tine Ravlo till tidningen.

Igår skrev norska Folkehelseinstituttet på sin hemsida att 60 procent av dem som insjuknade hade smittats av den nya varianten. 98 procent av fallen var fullvaccinerade, enligt myndigheten.

De flesta fick milda symtom och ingen har hittills behövt läggas in på sjukhus.

Över 70 procent av fallen uppgav följande symtom: hosta, rinnande/täppt näsa, slöhet och halsont. Varannan smittad hade också feber.

Det vanligaste vaccinet bland de smittade var Pfizers substans.

”Fynden tyder på att omikron-varianten har en hög spridningsförmåga bland fullvaccinerade vuxna i sociala miljöer med nära kontakt inomhus”, skriver Folkehelseinstituttet.