74 procent av alla smittade är vaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Andelen genombrottsinfektioner i Sverige har nu ökat till 74 procent. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport. I vissa regioner är siffran över 80 procent.

I Danmark är över 90 procent av dem som smittas med omikronvarianten av Sars-cov-2 vaccinerade.

Sverige ser nu ut att ha en liknande tendens.

Vecka 52 provtogs 327.024 personer för covid-19 i Sverige, varav 59.465 var positiva.

”Antalet ovaccinerade fall ökade med 57 procent och antalet vaccinerade fall ökade med 142 procent. Av de bekräftade fallen vecka 52 var 15.597 ovaccinerade, vilket motsvarar 26 procent”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Andelen vaccinerade var alltså 74 procent.

Men egentligen är siffran ännu högre, eftersom det kan ta lång tid, upp till nio veckor, innan någon som injicerat sig med ”vaccinet” räknas som vaccinerad i Sverige. Detta trots att substansen påverkar kroppen omedelbart. Det är därför de som tar vaccinet uppmanas stanna kvar i 15 minuter efter injektion om de skulle få tydliga biverkningar.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:

”Tre veckor efter den första vaccindosen beräknas en person ha ett gott skydd mot sjukdomen även om man räknas som fullvaccinerad först två veckor efter sin andra dos.”

Högst andel genombrottsinfektioner har Gotland, med 82 procent. Värmland har 81 procent och Östergötland 80 procent. Stockholm har 74 procent och Skåne 72 procent.

Hela listan:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program