”20-tal länder vill ansluta sig till Brics”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Genrebild. Foto: Swebbtv arkiv

Ett 20-tal länder vill nu ansluta sig till det växande ekonomiska samarbetet Brics, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Vissa ber till och med om att få vara med.

Närmare 20 länder står nu i kö för att ansluta sig till det ekonomiska samarbetet Brics, som konkurrerar med USA:s och dollarns hegemoni.

Det säger Rysslands vice utrikesminister Sergey Ryabkov till Tass.

Länder i arabvärlden och Asien-Stillahavsområdet ”ber” om att få komma med, hävdar han.

– Listan över kandidater för att gå med i samarbetet fortsätter att öka. Antalet stater som vill ansluta sig närmar sig 20. Det återspeglar Brics växande och redan betydande roll på den internationella arenan som en sammanslutning av länder med liknande positioner. Jag vill betona detta, säger ministern till Tass.

Enligt Ryabkov är Brics ett samarbete som inte bygger på ledarprincipen, där ett land styr, utan på konsensus mellan sina medlemsländer.

Efter kriget i Ukraina och västvärldens aggressiva sanktioner mot Ryssland har andra länder börjat bygga ett parallellt ekonomiskt system. Väst försöker till och med beslagta ryska tillgångar, vilket skrämmer andra nationer. Den som inte lyder kan råka ut för samma behandling.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program