Zelensky årets person 2022: ”Fanbärare för liberal demokrati”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Ukrainas president, den tidigare skådespelaren och komikern Volodomyr Zelensky, är årets person 2022. I varje fall enligt Financial Times.

Det är den brittiska affärstidningen Financial Times som nu har utsett Ukrainas president Volodomyr Zelensky till årets person.

Enligt tidningen har Zelensky blivit ”en fanbärare för liberal demokrati i den bredare globala striden mot auktoritärism”, en strid som enligt tidningen kan definiera 2000-talet.

Vidare anser affärstidningen att Zelensky förkroppsligar det ukrainska folkets mod och motståndskraft i kriget mot Ryssland.

Tidningen drar paralleller till Winston Churchill och hur denne via radio samlade det brittiska folket i kriget mot Tyskland under andra världskriget.

Zelensky har inte använt radion, utan sociala medier, påpekas det.

Därigenom har han skaffat sig ”moraliskt inflytande över ledare i Europa och USA” samt ”övertalat européer att bära de enorma kostnaderna för att stå upp mot Putin”, skriver FT.

Av dessa skäl har Financial Times alltså valt Zelensky till årets person.

Den 44-åriga presidenten har ”förtjänat en plats i historien för sin extraordinära uppvisning av ledarskap och mod”, förklarar tidningen på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program