Zelensky årets person 2022: ”Fanbärare för liberal demokrati”

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Ukrainas president, den tidigare skådespelaren och komikern Volodomyr Zelensky, är årets person 2022. I varje fall enligt Financial Times.

Det är den brittiska affärstidningen Financial Times som nu har utsett Ukrainas president Volodomyr Zelensky till årets person.

Enligt tidningen har Zelensky blivit ”en fanbärare för liberal demokrati i den bredare globala striden mot auktoritärism”, en strid som enligt tidningen kan definiera 2000-talet.

Vidare anser affärstidningen att Zelensky förkroppsligar det ukrainska folkets mod och motståndskraft i kriget mot Ryssland.

Tidningen drar paralleller till Winston Churchill och hur denne via radio samlade det brittiska folket i kriget mot Tyskland under andra världskriget.

Zelensky har inte använt radion, utan sociala medier, påpekas det.

Därigenom har han skaffat sig ”moraliskt inflytande över ledare i Europa och USA” samt ”övertalat européer att bära de enorma kostnaderna för att stå upp mot Putin”, skriver FT.

Av dessa skäl har Financial Times alltså valt Zelensky till årets person.

Den 44-åriga presidenten har ”förtjänat en plats i historien för sin extraordinära uppvisning av ledarskap och mod”, förklarar tidningen på Twitter.