Ytterligare vindkraftverk började brinna – ”Väldigt svårt att släcka”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Polis och räddningstjänst kallades till Näsudden på Gotland på tisdagen sedan det börjat brinna i ett vindkraftverk på platsen, enligt polisens händelserapport.

Tidigare i år rapporterade Swebbtv Nyheter om att vindkraftverk har en pensionsålder på cirka 25 år. De kan då börja brinna samtidigt som deras vingar slungas iväg.

Detta innebär att många av Sveriges vindkraftverk redan är så gamla att de behöver bytas ut.

Vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen började det brinna i ytterligare ett vindkraftverk, denna gång på Näsudden på Gotland.

Branden ska ha skett i motorrummet, och sedan spridit sig till vingen.

Bränder i vindkraftverk är komplicerade och därför valde räddningstjänsten av avvakta. Man befarade att rotorbladet skulle ramla ner på marken.

Vindkraftverket fick därför brinna ut, enligt P4 Gotland.

– Det är väldigt svårt att släcka bränder i vindkraftverk. Man vill liksom inte skicka upp personal i ett brinnande vindkraftverk, säger insatsledaren Henrik Johansson i P4 Gotland.

Enligt Johansson kan det ramla ner flygande delar från vindkraftverket, varför man i stället spärrar av området. I det här fallet var man dessutom oroliga för att det finns en skog i närheten och att brinnande delar kunde hamna där. Man placerade därför ut personal i riskområdet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program