WHO: Vaccinen ger en falsk trygghet

Världshälsoorganisationen WHO larmar nu om att människor kan känna en ”falsk trygghet” av vaccinen och tro att de inte behöver vidta andra försiktighetsåtgärder.

Europa står för en majoritet av alla covidfall i världen.

Nu varnar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus för att vaccinerade personer kan tro att vaccinen gör dem säkra mot covid-19. Men så är det inte.

– I många länder och samhällen är vi oroade över att det finns en falsk känsla av trygghet att vaccinen fått slut på pandemin, och att människor som är vaccinerade inte behöver vidta andra försiktighetsåtgärder, säger Ghebreyesus.

– Vaccinen räddar liv, men de förhindrar inte helt smittspridning.

Innan deltavarianten av coronaviruset minskade vaccinen smittspridning med 60 procent, enligt WHO-chefen, men nu är den siffran nere på 40 procent.

– Om du är vaccinerad har du mycket lägre risk att drabbas av svår sjukdom och död, men du löper fortfarande risk att bli smittad, och att smitta andra, säger han.

Vaccinen har helt enkelt inte gjort människor mycket friare.

– Vi kan inte poängtera detta nog: även om du är vaccinerad, fortsätt att vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra att du själv smittas och att du smittar någon annan som kan dö. Detta innebär att bära munskydd, hålla avstånd, undvika folksamlingar och att du bör träffa andra personer utomhus eller i ett välventilerat utrymme inomhus, förklarar Tedros Adhanom Ghebreyesus.