Ryssland har fortfarande inte invaderat Europa. Men vapenindustrin drar in miljarder på det påstådda krigshotet, rapporterar Aftonbladet.
Det finns de som tjänar stora summor på det nya krigshotet.
Och det är vapenindustrin.
De senaste dagarna har politikerna eskalerat krigshetsen, genom att påstå att kriget kan komma till Sverige. Skrämseln påminner om skräcken kring covid – som egentligen hade en mycket låg dödlighet redan i början av ”pandemin” – som läkemedelsindustrin tjänade ofattbara summor på.
Enligt Aftonbladets Andreas Cervenka har Saab, som till 39 procent ägs av Wallenberg, blivit 60 miljarder rikare sedan konflikten i Ukraina eskalerade i februari 2022.
– De geopolitiska spänningarna i omvärlden påverkar vår industri och har resulterat i den största ökningen i försvarsinvesteringar på 30 år, framför allt i Europa. I det tredje kvartalet resulterade den fortsatt starka efterfrågan på Saabs breda produktportfölj i betydande orderingång, stark försäljningstillväxt och förbättrad lönsamhet, sade Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef, själv i ett uttalande i oktober.
Före den ryska invasionen 2022 kostade en Saab-aktie 217 kronor, påpekar Cervenka. Nu kostar aktien närmare 660 kronor, vilket uppges göra aktien till den allra bästa bland storbolagen. Börsvärdet har gått från knappt 30 miljarder kronor till 90 miljarder. Saab-ordföranden Marcus Wallenbergs egna aktier ska ha stigit från 27 till 82 miljoner kronor på två år, skriver krönikören.
Wallenberg var även storvinnare när de meningslösa covidpassen infördes i december 2021, eftersom de drog in en halv miljon nya användare till den digitala brevlådan Kivra, som ägs av bland andra Wallenberg.