Vilde-debatt rasar i sociala medier

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Amineh Kakabaveh

Flertalet personer inom etablerade vänsterkretsar rasar mot att flera debattörer och politiker använder begreppet politisk vilde om den kurdiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

En av flera ur etablissemangsvänsterns om vänder sig mot att begreppet används om Kakabaveh är Ulf Bjereld, som länge var ordförande för Socialdemokraternas sidoorganisation Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

– Borde vi inte sluta använda ordet ”vilde” om ledamöter utan partitillhörighet? Ordet ”vilde” är väl en stereotyp för ”primitiva naturfolk” utanför civilisationen och används ofta med en nedlåtande innebörd. Ord formar tanken, menade han i ett utspel på Twitter

Det finns de som menar att etablissemangsvänstern kritiserar begreppet vilde för att flytta fokus från att Kakabaveh använder sitt politiska inflytande för att sätta kurdiska intressen före svenska folkets intressen. Genom att vänstern anspelar på att vilde skulle innebära något barbariskt, så får de debatten att handla om ordets innebörd snarare än att Socialdemokraterna lierat sig med en kurdisk kommunist som inte sätter svenska folkets intressen främst utan det kurdiska folkets.

Socialdemokraterna har vid upprepade tillfällen varnat för utländsk påverkan mot Sverige. Samtidigt har de i och med avtalet med Kakabaveh valt att låta en utländsk politisk företrädare tvinga Sveriges regering att anpassa svensk utrikes- och säkerhetspolitik utefter vad utländska krafter anser vara bäst.

Det har också framkommit uppgifter till Expressen om att Socialdemokraterna tagit kontakt med kurdiska företrädare i norra Syrien för att sätta press på Kakabaveh. Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson kritiserade detta på Twitter.

– Föreställ er ifall SD hade vänt sig till exempelvis ”viktiga polacker” för att be dem utöva påtryckningar mot enskilda ledamöter av Sveriges riksdag. S hade kallat det för ett hot mot demokratin och Säpo hade sannolikt kopplats in.

Tack vare Kakabavehs stöd räddades justitieminister Morgan Johansson (S) kvar som minister och statsminister som gjorde frågan till en kabinettsfråga, slapp att initiera en större regeringskris.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program