Victoria Nuland avgår plötsligt – antiryskt fiasko pekas ut som orsak

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Victoria Nuland. © Foto: U.S. Department of State (Public domain)

Victoria Nuland, USA:s biträdande minister för politiska frågor och en av arkitekterna bakom Ukraina och den misslyckade antiryska politiken, avgår nu plötsligt.

Det var under tisdagens om det framkom att Victoria Nuland plötsligt avgår.

”Victoria Nuland har låtit mig veta att hon har för avsikt att avgå under de kommande veckorna som biträdande minister för politiska frågor”, uppger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande och påpekar att hennes tjänstgöring har pågått under tre och ett halvt decennium under sex olika amerikanska presidenter.

Victoria Nuland är känd för sin aktivitet i samband med statskuppen i Ukraina 2014, då hon var USA:s biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska frågor. Hon befann sig i Ukraina, och ett läckt telefonsamtal mellan henne och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, avslöjade hur hon försökte styra vem som skulle sitta i den nya regeringen. Hon ville att oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk skulle bli premiärminister, vilket han också blev den 27 februari, några dagar efter att presidenten Viktor Janukovytj störtats. Under samtalet sade hon också att ”Fuck the EU, alltså ”EU kan dra åt helvete”. Sveriges Radio påpekar, i sin artikel från februari 2014, att EU ansågs för passiva och SR förklarar att det läckta samtalet kan ”tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera”.

Enligt det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova handlar Nulands avgång om just fiaskopolitiken mot Ryssland. Hennes avgång sker samtidigt som Ryssland avancerar i Ukraina och kongressen fortfarande inte godkänt några mer pengar till Kievregimen.

”De kommer inte att berätta orsaken. Men det är enkelt – misslyckandet med Bidenadministrationens antiryska politik. Russofobi, som föreslogs av Victoria Nuland som USA:s främsta utrikespolitiska koncept, drar ner Demokraterna till botten som en sten. Med dem som redan är på botten, kan man inte komma upp”, skriver Zakharova på Telegram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program