”Vi följer detta mycket noga” – Nato om illegal invandring vid finska gränsen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Finsk-ryska gränsen. © Foto: Repovesi (CC BY-SA 3.0)

Ryssland anklagas nu för att skicka så kallade flyktingar till gränsen mot Finland, rapporterar Tass. Finland har, på grund av ökad invandring av asylsökare, beslutat att stänga fyra gränsövergångar till Ryssland.

Det nyblivna Nato-landet Finland har nu beslutat att stänga flera gränsövergångar mot Ryssland. Detta sedan antalet asylsökare från tredje land ökat.

Det handlar om gränskontrollerna Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala, och beslutet gäller till den 18 februari.

Finland anser att det handlar om ett organiserat fenomen som utgör ett hot mot landet.

Det ska handla om 280 invandrare sedan september.

Enligt den finska regeringen har de ryska gränsmyndigheternas verksamhet förändrats, rapporterar AP. Tidigare ska nämligen Finland och Ryssland i decennier ha samarbetat för att stoppa illegala invandrare. Men de senaste dagarna har ett dussintals invandrare utan ordentlig dokumentation, flertalet från Mellanöstern och Afrika, ha kunnat ta sig till Finland.

Under torsdagen fick Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en fråga från lettisk tv om invandringen är en ”hybridattack”.

– Vi följer detta mycket noga, svarade han. Jag träffade faktiskt den finske försvarsministern korthet vid EU:s försvarsministermöte i Bryssel tidigare i veckan. Han delade med sig av sina bedömningar, sin analys och sin oro över det ökade antalet flyktingar, asylsökande vid gränsen. Så det här är något som vi övervakar väldigt noga. Alliansen är vaksam.

Enligt Nato-chefen är det i första hand de finska myndigheterna som ansvarar för att hantera situationen vid gränsen, men Nato håller sig informerat och om det behövs kommer nödvändiga åtgärder vidtas.

– Det är lite för tidigt att säga beroende på utvecklingen, men vi följer noga situationen även längs den finska gränsen, säger Stoltenberg.

Enligt nyhetsbyrån Tass har Ryssland blivit anklagat för att ”skicka flyktingar till gränsen”. Ryssland hävdar att man kommer analysera situationen och dessa påståenden.

– Jag tycker det här är mycket märkliga anklagelser. Vi kommer att gå till botten med det, säger Rysslands vice utrikesminister Jevgenij Ivanov till Tass.

I sociala medier undrar användare varför Nato plötsligt börjat bry sig om illegal invandring till Europa, något som kunnat pågå under decennier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program