Växande spricka i Ukrainas ledarskap, enligt New York Times

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Ukrainas ÖB säger nu att kriget mot Ryssland har hamnat i ett dödläge. Men Ukrainas president förnekar att så är fallet. Dessa olika uttalanden påvisar en framväxande klyfta mellan det militära och civila ledarskapet i Ukraina, rapporterar New York Times.

Förra veckan förklarade Ukrainas överbefälhavare, general Valery Zaluzhny, att man hamnat i ”ett dödläge” i kriget mot Ryssland.

Ukrainas president Volodomyr Zelensky tillbakavisar dock att det handlar om ett dödläge.

Zaluzhnys uttalande hjälper ryssarna och ska ha väckt ”panik” bland västerländska allierade, sade en biträdande chef för Zelenskys kansli i nationell teve i helgen, enligt NYT.

Presidentens tillrättavisning ”signalerar en framväxande klyfta mellan det militära och civila ledarskapet i en redan utmanande tid för Ukraina”, skriver New York Times.

Enligt tidningen har Ukrainas militära operationer längs den 600 mil långa frontlinjen mot Ryssland ”misslyckats med att åstadkomma några framsteg” och har bara lett till omfattande förluster på båda sidor. Samtidigt växer skepsisen i delar av Europa och USA mot att ge ytterligare bistånd till Ukraina, enligt NYT. Dessutom har omvärldens fokus skiftat från Ukraina till kriget i Gaza, något som oroar Ukrainas regering.

Ukraina har förlorat över 90.000 soldater sedan motoffensiven inleddes i juni, enligt ryska siffror. För varje rysk soldat som stupat har åtta ukrainska soldater stupat, hävdar ryssarna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program