Varnar för EU:s krigsgalenskap: ”Som att komma till en annan galax”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. "EPP Summit, Brussels, October 2018" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Kriget i Ukraina börjar allt mer liknade situationen innan första världskriget, varnar nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán i Kossuth Radio i samband med ett EU-möte i Bryssel, rapporterar Hungary Today/Magyar Nemzet. Enligt Orbán råder det en oroväckande krigsstämning bland Europas ledare. Det börjar likna en galen krigsspiral som kan leda en större konflikt, likt det som ledde fram till första världskriget.

Stämningen i Bryssel är nu så krigisk att det känns som att komma till en annan galax. Det säger Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Europas politiker talar som om de själva är i krig med Ryssland.

– Det känns som att jag har kommit till en annan galax, förklarar Orbán i Radio Kossuth som sändes från Bryssel. De befinner sig i en krigsspiral, som blir värre, och det talas nu om stationering av trupper i Ukraina.

Detta är ”chockerande” för Ungern, säger han.

– Detta är inte ett videospel. Detta är verkligheten. Konsekvensen av ett beslut är att någon dör nästa dag. Hundratusentals människor har redan dött. Konsekvenserna av besluten här skapar änkor, föräldralösa barn, förstörda liv, städer,

Det mest alarmerande är att gränserna flyttas fram hela tiden, menar han. Först var det bara ammunition som skulle skickas till Ukraina. Sedan var det stridsvagnar. Och så vidare. Och nu talar alltså vissa europeiska ledare om att skicka soldater till Ukraina.

– Det som verkade absurt och otänkbart för bara två månader sedan har nu blivit verklighet, sade Viktor Orbán enligt Tass och varnade för att ”om ett Nato-land går in i militära operationer mot Ryssland kommer det betyda början av tredje världskriget”.

Enligt den ungerska premiärministern börja situationen allt mer likna första världskriget. Första världskriget startade också som en lokal konflikt, påpekar han. Det utvecklades stegvis.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program