”Våra politiker är som barn” – lever i en bubbla frånkopplad verkligheten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Västelitens masspsykos kring Ukraina fortsätter. I stället för att söka fred fortsätter man hetsa på kriget. Politikerna kan inte längre skilja på fantasi och verklighet. De är ”som barn, dumskallar eller helt enkelt lögnare”, säger professor Karl-Olov Arnstberg i Swebbtv.

Vad håller västvärldens ”maktelit” egentligen på med? Nu skriver en rad svenska ambassadörer, höga militärer och en ”Rysslandsexpert” på SvD Debatt att Sveriges regering kraftigt måste öka det militära biståndet till Ukraina. Ryssland får inte vinna kriget i Ukraina, för då väntar en större konflikt. Desperationen är tydlig. Artikelförfattarna drar upp Adolf Hitler och påstår bland annat att kriget inte kommer sluta så länge Rysslands president Vladimir Putin sitter kvar vid makten samt att det ”enda sättet att avsluta kriget är alltså att Putin förlorar makten”.

Karl-Olov Arnstberg, professor emeritus i etnologi, har publicerat ett videosvar på SvD-artikeln.

– Allt mer framstår våra politiker som barn, dumskallar eller helt enkelt lögnare, säger Arnstberg i Swebbtv. De vet inte varför Ryssland invaderade Ukraina. De ser inte riskerna med Nato-anslutningen och de fattar avgörande beslut rörande Sveriges framtid som om de sitter i en bubbla helt avskilt från verkligheten. De framstår som politiska barnrumpor i jämförelse med Rysslands Vladimir Putin och (utrikesminister) Sergej Lavrov. Denna kritik kan också riktas mot vår medieelit. När denna utan att reflektera över konsekvenserna rabblar sitt mantra om att Ukraina måste vinna kriget så undrar jag hur det står till där uppe i hjärnkontoret.

– Även om Sverige skickade alla sina vapen inklusive min gamla luftpistol och spädde på med hela den svenska försvarsbudgeten så skulle ändå inte Ukraina vinna kriget. Uppenbarligen kan de inte skilja mellan vad som låter bra och vad som relaterar till verkligheten.

Sveriges militära kapacitet i sammanhanget ”är inte ens en räka snarare ett kvalster”, fortsätter Karl-Olov Arnstberg.

Enligt artikelförfattarna i SvD råder det ”fascism” i Ryssland. Men detta är bara en vilseledande beteckning, påpekar Arnstberg. Ryssland är snarare en auktoritär demokrati.

– Att jämföra med USA som inte längre är den liberala demokrati som den utger sig för att vara, utan en liberal oligarki. Det är miljardärerna och de superrika som styr utrikespolitiken i USA.

– En elit som inte gräver i historien för att finna förklaringar till det som händer idag och heller inte tänker långsiktigt framåt är inkompetent, säger Karl-Olov Arnstberg.

Se:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program