”Våra politiker är marionetter” – folkstyret eroderar, fram träder andra krafter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges politiker har mycket lite att säga till om. I realiteten är de i skrämmande stor utsträckning ”marionetter”, som styrs av utländska och privata intressen. Det visar inte minst Nato-ansökan, förklarar Magnus Stenlund i Swebbtvs julsändning. Enligt Stenlund sker det en oroväckande ”privatisering” av beslutsfattandet.

Sverige förfaller. Och det handlar inte bara om våld, kriminalitet och ekonomi.

Politikerna styrs inte av folkets intressen. Rättsstatsprincipen försvagas och yttrandefriheten blir snävare och snävare.

– Våra politiker är marionetter i en så förfärande utsträckning, säger Magnus Stenlund i Jul i Swebbtv. Och det började kanske bli allra mest tydligt från och med Nato-anslutningdiskussionen. Men det har ju eskalerat i och med att man ser att det är exakt samma beslut som inträffar trots att man har bytt regim. Formellt har vi ju gjort det. Men det finns ingenting som förändrar trenden, mer än att vi sannolikt med ett socialdemokratiskt styre hade haft ett ännu snabbare förfall i många frågor.

– Det är uppenbart för de flesta, som följt Swebbtv inte minst, hur lite de här politikerna egentligen har att säga till om. Det blir ju närmast parodiskt när de hela tiden svänger efter de senaste uttalandena från USA. ”Nu ska vi med i Nato”, trots att man månaden innan sa att vi inte skulle det.

Och förfallet sker inte bara i Sverige, utan i övriga väst, inte minst USA.

– Amerikanerna håller på att slarva bort sin position, och det är inte bra för oss heller, säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund i julsändningen. Detta genom maktfullkomlighet och arrogans. Man ska beslagta 300 miljarder dollar från Ryssland, och så vidare.

– Man kommer på kant med allt fler. Det stora för mig under det förlupna året är oinsikten hos amerikanska beslutsfattare och ett bortslarvande av en position som de skulle kunna förvalta på ett annat sätt och till större gemensam nytta.

Men vilka är det egentligen som styr i bakgrunden?

Det handlar inte bara om statliga intressen.

Enligt Magnus Stenlund har det skett en otäck ”privatisering av beslutsfattandet”. I bakgrunden finns internationella organisationer och företag.

– Det är oroväckande i så många avseenden, säger Stenlund. För här finns ingen överklagandeprocess, ingen möjlighet för oss att skydda oss. Företag fattar de beslut som annars myndigheter och andra rättsinstanser skulle fatta åt oss.

Se hela:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program