Valresultatet ”närmast en chock” för Åkesson

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskriver nu partiets tillbakagång i EU-valet som ”en besvikelse” och ”närmast en chock” för honom.

Nationalistiska partier gick starkt framåt över Europa. Men inte i Sverige. För första gången backade Sverigedemokraterna i ett val – kraftigt dessutom, med 2,1 procentenheter.

I ett inlägg på X säger partiledaren Jimmie Åkesson att valresultatet ”var en besvikelse”.

”Faktiskt närmast en chock. För mig själv och för väldigt många andra”, fortsätter han.

Enligt Åkesson måste måste man inom partiet fundera på vad som hänt.

”Det kommer att finnas mycket att fundera på, mycket att djupdyka i och kanske också mycket att säga. Arbetet med eftervalsanalysen, vilket partistyrelsen idag påbörjade, får dock ta den tid som behövs för att den ska bli bra. Den kommer att bli en viktig grund för sverigedemokratiska framgångar som ännu ligger framför oss. Idag, och en tid framöver, är en tid för eftertanke och analys, och inte för stora ord och snabba slutsatser”, skriver han.

Jimmie Åkesson skyller misslyckandet på att många potentiella väljare inte tycker det är värt att gå att rösta i just EU-valet. EU-valet är det första valet sedan Sverigedemokraterna vek sig i frågor som Nato. Partiet har blivit urvattnat, menar vissa i sociala medier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program