Vaccinerade smittar lika länge som ovaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Arkivbild. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Det saknas samband mellan vaccinationsstatus och den tid ett barn kan sprida covid-19 vidare. Det visar en ny studie, rapporterar Daily Mail. ”Vaccinerade” barn var smittsamma lika länge som ovaccinerade barn.

Barn som har ”vaccinerats” mot covid-19 är smittsamma under lika lång tid som ovaccinerade barn, visar en ny studie.

Huruvida barnen hade fått ”bivalenta” boostersprutor eller inte gjorde ”ingen skillnad” på hur länge de kunde sprida viruset, skriver Daily Mail.

Båda grupperna av barn, sju till 18 år gamla, spred viruset lika många dagar.

”Barn som hade vaccinerats var smittsamma i tre dagar, samma varaktighet som barn som inte var vaccinerade”, skriver förklarar tidningen vidare.

Enligt Daily Mail finns det en liknande studie bland vuxna som inte heller kunde hitta ett samband mellan den tid en person är smittsam och personens vaccinationsstatus.

”Vi observerade en medianvaraktighet av smittsamhet på 3 dagar efter ett positivt testresultat hos barn med SARS-CoV-2-omikron-varianten. Det fanns inget samband mellan smittsamhetens varaktighet och vaccination eller boosterstatus. Dessa resultat överensstämmer med en studie på vuxna med omikron-varianten, som inte fann något samband mellan vaccinationsstatus och smittsamhetslängd och en något längre medianvaraktighet av smittsamhet på 5 dagar… Våra resultat tyder på att nuvarande riktlinjer som kräver isolering i 5 dagar efter ett positivt test kan vara lämpliga, eftersom majoriteten av barnen inte var smittsamma på dag 5. Dessutom behöver riktlinjer för återgång till skolan kanske inte diskriminera efter vaccin eller boosterstatus”, skriver forskarna.

Den brittiska tidningen har satt rubriken ”Barn som får covidspruta är smittsamma under samma tid som icke-vaccinerade, visar studie”.

”Vore det inte vara enklare att helt enkelt säga att vaccinen inte alls fungerar”, undrar en användare på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program