Utrikesministern optimistisk om NATO-inträde

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Pixabay ©

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) är optimistisk inför NATO-toppmötet i Vilnius som går av stapeln imorgon. Han tror på ett turkiskt ja till ett svenskt medlemskap, trots att signalerna är det motsatta.

Den turkiska regimen har utövat en eskalerande utpressning mot Sverige, allteftersom den svenska regeringen och svenska myndigheter försökt agera underdånigt mot Turkiet så har nya krav kommit.

Svenska domstolar har sett till att olika dissidenter med kurdiskt påbrå har utlämnats till Turkiet och det efter krav från Turkiet om att upp till 73 kurder ska utlämnas till landet.

Senare krävde också Turkiet att Sverige skulle inskränka yttrandefriheten och förbjuda koranbränningar. I samverkan med SÄPO satte Polisen stopp för koranbränningarna tidigare i år. Det visade sig sedan att de brutit mot svensk lag. Polisen dömdes i kammarrätten för att ha begått lagmässiga övertramp när de inskränkt svensk yttrandefrihet för att vara den turkiska regimen till lags.

Det senaste kravet som Turkiet adderat är att Sverige kan godkännas som medlem, men först om EU återupptar de frysta medlemsförhandlingarna med landet, detta enligt TT.

Den svenska utrikesministern menar i en intervju med TV4 att han tror på ett svenskt NATO-inträde. Detta trots att Turkiets president Recep Erdogan ,enligt Politico, ska ha sagt till den amerikanska presidenten Joe Biden att Sverige inte är redo för ett medlemskap i stormaktsalliansen ännu.

Den svenska statsministern Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Billström var under förra veckan i USA för att möta president Biden. Fokus var NATO-frågan. Trots att USA fortsätter att pressa på för att Turkiet ska godkänna den svenska NATO-ansökan ser det inte ut som Sverige får bli NATO-medlemmar vid NATO-toppmötet i Vilnius som börjar imorgon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program