USA vill att von der Leyen blir ny Nato-chef

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP (CC-BY-4.0)

USA:s president Joe Biden har försökt få EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att bli nästa Nato-chef, rapporterar The Telegraph.

Under tisdagen meddelade Nato att Jens Stoltenberg kommer sitta kvar som chef för den amerikanska militäralliansen i ytterligare ett år.

En ersättare skulle egentligen ha utsetts på Nato-toppmötet i Vilnius nästa vecka, men medlemsländerna har inte kunnat enas om en kandidat.

USA:s president Joe Biden ska ha blockerat den brittiska försvarsministern Ben Wallace från att bli Nato-chef, bland annat för att Wallace tjänstgjorde som brittisk soldat i Nordirland.

Biden har irländska rötter.

Nu avslöjar The Telegraph att Joe Biden driver på för att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska bli Natos nästa generalsekreterare.

Enligt en Nato-källa ska Biden ha försökt övertyga von der Leyen att ta över rollen. Ursula von der Leyen och Joe Biden ska nämligen ha utvecklat ett nära band till varandra bland annat på grund av deras gemensamma inställning i den så kallade klimatfrågan.

Hon sägs nu mer ”förlita sig på Washington för underrättelser” i stället för information från europeiska organ, som missbedömde Rysslands invasion av Ukraina, skriver The Telegraph.

Ursula von der Leyen ska ha svarat att hon just nu inte är tillgänglig för att bli Natos generalsekreterare. Åtminstone inte det här året.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program