USA: Vi kommer inte strida för Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Kirby. © Foto: DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Carlos M. Vazquez II (CC BY 2.0)

USA kommer inte hjälpa Ukraina på samma sätt som man hjälper Israel skjuta ner fientliga missiler. Det budskapet förtydligar nu Vita huset.

Det var under intervjun med PBS tidigare i veckan som Ukrainas president Volodomyr Zelensky jämförde Irans anfall mot Israel med Rysslands anfall mot Ukraina.

USA sköt ner de flesta av Irans missiler mot Israel – trots att Israel inte är medlem i Nato.

Så varför gör inte USA samma sak för Ukraina?

– Jag menar, det är helt och hållet en annan strid, sade John Kirby, nationella säkerhetsrådets talesman, på en pressträff på tisdagen. Presidenten (Joe Biden) har varit mycket tydlig med att det inte kommer finnas amerikanska soldater på marken. USA kommer inte engagera sig i en stridsroll i kriget i Ukraina. Det är en annan strid.

– Det är en annan, vi, vi har länge sagt att vi inte kommer vara involverade i en stridsroll i Ukraina. Presidenten har varit mycket – mycket, mycket konsekvent med det.

Enligt Kirby finns det ”en annan uppsättning omständigheter” i Ukrainakonflikten, påpekade han vidare utan att närmare förklara vad han menar.

Så här sade John Kirby på en annan pressträff i måndags:

– Ja, jag visste att den här frågan också skulle komma. Förstå, olika konflikter. Olika konflikter, olika luftrum, olika hotbild. Och presidenten har varit tydlig sedan början av konflikten i Ukraina, att USA kommer inte vara inblandad i en stridsroll i den konflikten. Och det har vi inte. Vi har tillhandahållit Ukraina de verktyg som de behöver för att försvara sitt luftrum.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program