USA: Vi är ”mycket nöjda” att Nord Stream förstörts

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Victoria Nuland. © Foto: U.S. Department of State (Public domain)

Joe Bidens administration är ”mycket nöjd” med att Nord Stream 2 numera är en hög med skrot på havets botten. Det förklarade Victoria Nuland under en utfrågning i senaten.

Det var under en utfrågning i senaten i slutet av januari som USA:s biträdande minister för politiska frågor, Victoria Nuland, uttrycket glädje över att Nord Stream förstörts.

Detta som svar på en fråga från senatorn Ted Cruz.

– Senator Cruz, precis som du, är jag, och jag tror administrationen, mycket nöjd över att veta att Nord Stream 2 nu, som du uttrycker det, är en hög med skrot på havets botten.

Ryssland ser detta som ett bevis på att USA godkände terrordådet.

”Nulands uttalanden är bevis på Bidenadministrationens godkännande av terrorattacken som förstörde civil infrastruktur, samt bevis på Washingtons motiv för att undergräva global energisäkerhet”, skriver ryska UD:s taleskvinna Maria Zakharova på Telegram enligt Tass.

Se också Fox News Tucker Carlsons inslag om hennes senaste uttalande.

– Det finns inte en chans att USA inte var inblandat eller kände till detta eller åtminstone godkände det. Så de har ljugit för oss. De försökte också sälja oss den absurda lögnen att Ryssland bombade sin egen energiinfrastruktur. Det visar hur korkade de tror vi är, att vi skulle köpa ett så absurt argument, säger den tidigare kongressledamoten Tulsi Gabbard i Fox News.

Den 27 januari 2022 publicerade det amerikanska utrikesdepartementet ett klipp på Twitter där Victoria Nuland sade följande om Nord Stream och Ryssland:

– Jag vill vara tydlig med er idag. Om Ryssland invaderar Ukraina, på ett eller annat sätt, Nord Stream 2 kommer inte att fortsätta.

Victoria Nuland är även känd för sin aktivitet i samband med statskuppen i Ukraina 2014, då hon var USA:s biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska frågor. Hon befann sig i Ukraina, och ett läckt telefonsamtal mellan henne och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, avslöjade hur hon försökte styra vem som skulle sitta i den nya regeringen. Hon ville att oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk skulle bli premiärminister, vilket han också blev den 27 februari, några dagar efter att presidenten Viktor Janukovytj störtats. Under samtalet sade hon också att ”EU kan dra åt helvete”. Sveriges Radio påpekar, i sin artikel från februari 2014, att EU ansågs för passiva och SR förklarar att det läckta samtalet kan ”tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera”.

Se klipp:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program