USA kan ”dras in direkt” i Ukrainakriget, enligt Biden

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA:s president Joe Biden. © Foto: Official White House Photo by Adam Schultz

Ryssland har ”hotat” Nato-länder och konflikten i Ukraina kan sluta med att USA ”dras in direkt”, enligt den amerikanska presidenten Joe Biden. Rysslands president Vladimir Putin måste nämligen stoppas, betonar han.

Under fredagen gick USA:s president Joe Biden ut med en ny tirad om kriget i Ukraina.

Biden hävdar bland annat att Putin försöker ”utplåna Ukraina”.

Enligt den amerikanska presidenten har Ryssland i dagarna inlett ”sitt största flyganfall mot Ukraina sedan kriget började”.

– Han måste stoppas, påpekar Biden och fortsätter:

– Det amerikanska folket kan vara stolt över de liv vi hjälpt till att rädda och det stöd vi gett Ukraina när de försvarar sitt folk, sin frihet och sitt oberoende. Men om inte kongressen vidtar brådskande åtgärder under det nya året kommer vi inte kunna fortsätta skicka de vapen och livsviktiga luftförsvarssystem som Ukraina behöver för att skydda sitt folk. Kongressen måste kliva upp och agera utan ytterligare dröjsmål.

Vad händer annars?

– Insatserna för denna kamp sträcker sig långt utanför Ukraina, säger Biden. De påverkar hela Nato-alliansen, Europas säkerhet och framtiden för det transatlantiska förhållandet. Putin har inte bara försökt förstöra Ukraina, han har hotat några av våra Nato-allierade också. När diktatorer och autokrater tillåts köra på brutalt i Europa ökar risken att USA dras in direkt. Och konsekvenserna ekar runt om i världen. Det är därför USA samlat en koalition av mer än 50 länder för att stödja försvaret av Ukraina. Vi kan inte svika våra allierade och partners. Vi kan inte svika Ukraina. Historien kommer döma hårt dem som misslyckas svara på frihetens uppmaning.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program