USA har skickat långdistansrobotar till Ukraina – Putin svarar med Kinzhal-systemet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA har i hemlighet skickat 20 kraftfulla ATACMS-långdistansrobotar till Ukraina, som använt missilerna för att slå till mot ryska mål. Ryssland svarar med att permanent börja patrullera luftrummet över Svarta havet. Rysslands president Vladimir Putin påpekar i ett uttalande att de ryska stridsflygen är beväpnade med det hypersoniska Kinzhal-systemet, som går i Mach 9-hastighet och har en räckvidd på över 1.000 kilometer”.

Under tisdagen använde ukrainska styrkor för första gången långdistansmissiler mot Ryssland som USA i hemlighet levererat till Ukraina, avslöjar New York Times.

Det handlar om den ballistiska roboten ATACMS. Systemet använder klusterammunition som skickar ”950 små bomber som kan göra skada över ett stort område”, enligt New York Times.

Ukraina har använt vapnet för att attackera den ryskockuperade hamnstaden Berdyansk.

Och Ukrainas president Volodomyr Zelensky har bekräftat leveransen av ATACMS-missilerna.

– I dag är jag särskilt tacksam till USA. Våra överenskommelser med president Biden håller på att genomföras. Och de implementeras mycket exakt – ATACMS har bevisat vad de går för, säger han i ett tal.

Enligt NYT är det oklart hur stor skillnad missilsystemet kommer göra på slagfältet. Andra vapen som väst skickat har bara haft en marginell påverkan, skriver tidningen. USA:s president Joe Biden har varit oroad för att vapenleveransen av ATACMS kan eskalera konflikten med Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin säger i ett uttalande under sitt besök i Peking att de avancerade vapen som USA nu skickat inte kommer förändra situationen på slagfältet utan bara förlänga Ukrainas lidande. Putin hävdar att Ryssland har möjlighet att avvärja attackerna.

– Detta är ännu ett misstag från USA:s sida, säger Putin enligt RT.

– Vänligen observera att det jag nu kommer säga inte är ett hot, snarare en uppdatering. På mina instruktioner kommer de ryska flygstyrkorna att börja patrullera den neutrala zonen i luftrummet över Svarta havet på regelbunden basis. Och våra MiG-31-flygplan är beväpnade med Kinzhal-system, som har en Mach 9-hastighet och en räckvidd på över 1.000 kilometer, säger den ryska presidenten enligt Sputnik News.

USA har blivit mer och mer indraget i konflikten i Ukraina, påpekar Putin vidare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program