USA försöker stoppa arresteringsorder mot Netanyahu

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Benjamin Netanyahu. © Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (CC BY-SA 3.0)

Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, påstås ha planer på att utfärda en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, rapporterar flera medier. Netanyahu rasar mot uppgifterna, och säger att det inte kommer påverka Israel.

Flera medier rapporterar nu om att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har planerar på att utfärda en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och andra högt uppsatta israeliska tjänstemän.

Enligt en regeringskälla till Times of Israel fokuserar domstolen på anklagelser om att Israel avsiktligt försöker svälta befolkningen i Gaza.

Om det utfärdas en arresteringsorder, påpekar Times of Israel, skulle det innebära en ”kraftig försämring av Israels internationella status”.

Israel försöker därför stoppa ICC:s påstådda planer, och även USA ingår i denna ”diplomatiska ansträngning” för att förhindra att någon arresteringsorder görs.

I ett inlägg på X skriver Netanyahu att ett beslut från Haag inte kommer förändra Israels beteende och kallar det för ett ”farligt prejudikat”.

”Under mitt ledarskap kommer Israel aldrig acceptera något försök från brottmålsdomstolen i Haag att undergräva (Israels) grundläggande rättighet att försvara sig. Hotet mot IDF-soldater och offentliga personer i Israel, den enda demokratin i Mellanöstern och den enda judiska staten i världen, är skandalöst… Vi kommer aldrig sluta försvara oss själva. Även om Haagtribunalens beslut inte kommer påverka Israels agerande, kommer de att skapa ett farligt prejudikat som hotar soldater och offentliga personer i varje demokrati som bekämpar kriminell terrorism och farlig aggression”, hävdar den israeliska premiärministern.

I nuläget har cirka 35.000 människor dödats i Israels attacker mot Gaza.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program