USA får 15 militärbaser och anläggningar i Finland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

USA kommer få tillgång till hela 15 militärbaser och övningsområden i Nato-landet Finland, rapporterar Svenska Yle. Avtalet liknar det som Sverige ingått med USA.

Tidigare har Sveriges SD-understödda regering skrivit på ett så kallat försvarsavtal med USA som ger den amerikanska militären obehindrad tillgång till 17 svenska militärbaser.

Det gör nu även Finland.

Finland har ingått ett liknande avtal, som ger USA tillgång till 15 baser i landet.

Detta innebär att Finland, likt Sverige, kommer ”hysa amerikanska soldater”, skriver TT.

Enligt Reuters får USA ”obehindrat tillträde” till de finska baserna och kommer även kunna lagra militär utrustning och ammunition på plats. Avtalet inbegriper bland annat fyra flygbaser, en militär hamn samt tillgång till järnväg till norra Finland, där USA får lagermöjligheter vid en järnväg som går till den ryska gränsen. Den amerikanska militären får ”bred tillgång över hela det nordiska landet”, påpekar Reuters. Genom avtalet kan USA därmed genomföra regelbundna övningar i Finland och får möjlighet till en permanent närvaro i landet, skriver nyhetsbyrån.

– Det viktigaste för oss är att få hit världens största krigsmakt för att försvara oss, säger Finlands försvarsminister Antti Häkkänen enligt Svenska Yle.

Finland håller även på att rusta upp sin järnvägsinfrastruktur, så att man snabbt ska kunna transportera soldater och militär utrustning från Natos Atlantenkust i Norge. Även i Sverige vill Försvarsmakten förbättra järnvägen i samband med Nato-medlemskapet eftersom järnvägen ”kommer att spela en nyckelroll för militära transporter”, skriver SR Ekot.

– Vi hade de vänligaste och hjärtligaste relationerna. Det var inga problem. Men nu kommer det bli det, för nu kommer vi återskapa Leningrads militärdistrikt och koncentrera vissa militära enheter dit, säger Rysslands president Vladimir Putin om relationen med Finland.

I sociala medier råder delade meningar om Natos militärbaser.

”Vad i helvete?!! Är detta fake news? Lovade de inte att förbjuda upprättandet av utländska militärbaser som en förutsättning för att gå med i Nato? Finland har officiellt förlorat. Vi svenskar är på väg att dras ner i helvetets djupaste gropar med dem”, hävdar en användare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program