USA extremt splittrat: ”Som två skilda världar” – därför blev det ingen storseger för republikanerna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Polariseringen i USA har inte minskat med Joe Biden. Snarare tvärtom. Landet är extremt splittrat. Det är som att folket lever i skilda världar, olika universum, pratar olika språk och har olika moralsystem, säger Anders Edwardsson, doktor i statsvetenskap, till Swebbtv. Enligt Edwardsson har Amerikas ”grundläggande berättelse” allt mer försvagats. Landet kommer sannolikt till slut splittras i två eller tre federationer, tror han.

Det är fortfarande oklart hur det amerikanska kongressvalet kommer sluta.

Republikanerna vinner representanthuset, men senaten står ännu på spel.

Det blev dock ingen ”storslam” för republikanerna, som många trodde det skulle bli.

Anders Edwardsson förklarar i Swebbtv detta med att Demokraterna, likt svenska Socialdemokraterna, är ett ”väldigt effektivt maktparti”.

Dessutom var det ovanligt många ungdomar som röstade, vilket gynnar Demokraterna.

– Det är ett typiskt exempel på hur de lyckats använda sitt maskineri, säger Edwardsson.

En annan förklaring är att valet inte handlade om Joe Bidens presidentskap, utan om kampen mellan Biden och Donald Trump. Många i förorten var inte beredda att stötta Trumpsidan.

– Precis som det delvis var för två år sedan.

Landet är på sätt och vis delat i två läger.

– Joe Bidens största styrka är att han inte är Donald Trump. Han skulle aldrig ha vunnit ett presidentval på egen hand. Det skedde tack vare att han ställde upp mot Trump, som var så polariserande. Trump är hatad bland storstadsfolk och den kulturella eliten.

Enligt Anders Edwardsson har varje amerikansk delstat egna valsystem. Det fungerar inte på samma sätt som i Sverige, som har ett enhetligt och rätt säkert system. Den delstat som kommer närmast Sveriges system är Florida, där Edwardsson själv bor.

Eftersom det inte blev någon tydlig storseger för republikanerna är Donald Trumps stjärna åtminstone inte stigande längre, menar statsvetaren.

Samtidigt gick Floridas guvernör Ron DeSantis, som många ser som en konkurrent till Trump, starkt framåt. Han fick en storseger i Florida.

– Det kommer nog bli ett visst tryck på honom att testa vattnet, så att säga. Men Trump är definitivt inte uträknad. Republikanerna vill vinna tillbaka Vita huset om två år. Frågan kommer bli vem som är den starkaste kandidaten. Trump eller DeSantis. Svaret på den frågan just nu är definitivt DeSantis, säger Anders Edwardsson i Swebbtv.

Polariseringen i USA har alltså inte lagt sig. Ekonomin och kriminaliteten avgjorde inte valet. Demokraterna röstade för liberala abortregler, transrättigheter, klimatfrågan och liknande.

– Det är som två skilda världar, två universum, enligt Edwardsson.

Och dessa olika grupper följer helt olika medier. De lever i olika bubblor.

– Folk kan nästan inte prata med varandra. De pratar olika språk. Har olika moral.

Detta beror bland annat på att Amerikas ”grundläggande berättelse” blivit allt svagare. Befolkningen har knappast något gemensamt längre. På längre sikt tror Anders Edwardsson att USA delas upp i två eller tre mindre federationer. Så enorma har de interna skillnaderna blivit.

Oavsett hur mellanårsvalet slutar tror Edwardsson det blir svårt att lösa landets problem.

– Det är lätt att sånt här blir lite dystopiskt. USA är ett stort, rikt och mångfacetterat land. Det kommer överleva på nåt sätt. Kanske inte som en politisk nation, men som kanske två eller tre.

Se hela intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program