USA drar in Sverige i sin krigsmaskin – men knappast för att skydda oss

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det så kallade försvarssamarbetsavtal som Sveriges regering mer eller mindre bakom ryggen på svenska folket ingått med USA – som ger USA obehindrad tillgång till svenska militärbaser – påstås vara ”viktigt för säkerheten” och freden. Men det som händer när USA:s krigsmakt klampar omkring i andra länder är något helt annat, vilket situationen i Ukraina vittnar om. Detta handlar inte alls om någon sympati för befolkningen, utan om att ”driva olika politiska planer”, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys.

Sveriges regering har skrivit på ett militärt avtal med USA som ger den amerikanska krigsmakten fri tillgång till 17 svenska militärbaser.

Detta har redan uppmärksammats i Swebbtv av den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne.

Frågan diskuteras även i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

– Att säga att USA invaderar Sverige är kanske att gå för långt men det är ju ändå ett steg i den riktningen, säger Swebbtvs Mikael Willgert. Och det är ju uppenbart att USA har planer för att länderna i vår region på ett eller annat sätt ska bli en del av den amerikanska krigsmakten.

Var går egentligen gränsen för förräderi?, undrar Willgert vidare. För vad hade hänt om makthavare skrivit på ett liknande avtal med Ryssland eller Iran?

Enligt Magnus Stenlund handlar det snarare om ”vem som bestämmer” och inte vad som egentligen gäller.

Troligen innebär det nya ”samarbetet” med USA att man öppnar upp och blottar hela den svenska militära organisationen och allt som är hemligt, påpekar Mikael Willgert.

– Med stor sannolikhet släpper vi information på ett sätt som vi inte kommer kunna ha kontroll över, ja, säger Magnus Stenlund.

– Så det här är ett enormt stort beslut. Det kan man konstatera.

Avtalet påstås göra Sverige säkrare. Men vad USA egentligen sysslar med i världen, och vad detta i realiteten leder till, finns det redan facit på. Ukraina är ett sådant exempel.

– Vi har facit klart för oss på många sätt hur det kan bli när USA klampar in och styr. Vi ser hur det har gått i Ukraina, fortsätter Stenlund.

– Det finns ingen som helst sympati med befolkningen. Det är inte det som är relevant för USA, utan det handlar om att driva olika politiska planer.

Se också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program