USA blir EU:s näst största gasleverantör

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

LNG (Liquefied Natural Gas), flutande naturgas. Levereras via stora tankfartyg. Arkivbild. Foto: Pline/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Efter EU:s sanktioner mot Ryssland har USA ökat sina leveranser av flytande naturgas till Europa och är nu unionens näst största leverantör av gas, rapporterar RT. Norge intar första platsen. Enligt EU så har man lyckats ”bygga om strukturen” av sina leverantörer helt och hållet. Samtidigt rasar Rysslands leveranser till nio procent.

Förra året var Ryssland EU:s största leverantör av gas. Landet stod för 40 procent av gasen, som såldes billigt till Europa.

Men sen kom kriget i Ukraina och EU:s massiva sanktioner mot Ryssland, så nu har de ryska gasleveranserna minskat till ynka nio procent.

Största gasleverantör är i stället Norge. Samtidigt klättrar USA upp till andra plats.

– Vi har lyckats bygga om strukturen av våra leverantörer helt och hållet. Norge är nu den största leverantören av naturgas, följt av USA, som förser oss med flytande naturgas, sade EU-kommissionären Valdis Dombrovskis vid en ekonomisk konferens i Lettland idag enligt Tass.

Under det gångna året har USA ökat sina leveranser av LNG, flytande naturgas, till EU mer och mer och står nu för nära hälften av unionens totala köp av LNG. Flytande gas från USA är dock betydligt dyrare än den gas som Ryssland sålde till EU. Enligt RT kan den amerikanska gasen, som skeppas på tankfartyg, kosta så mycket som upp till fyra gånger mer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program