USA ”ändrar tyst sin strategi i Ukraina”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Bidenadministrationen ändrar tyst sin strategi i Ukraina”. Så lyder rubriken på en ny artikel i Politco. Enligt anonyma källor vill USA övergå till en defensiv strategi som till och med skulle kunna innebära Ryssland får delar av Ukraina.

Bidenadministrationen håller nu på att ändra sin strategi i Ukraina.

I nästan två år har västs mål varit att driva ut Ryssland ur Ukraina, att få till en total seger, men nu vill man övergå till en mer defensiv strategi.

Enligt Politico har USA och Europa i tysthet övergett målet om en total seger mot Ryssland.

Nu är man i stället ute efter att förbättra Ukrainas position i en eventuell fredsförhandling för att avsluta kriget. Det förklarar en källa i Bidenadministration samt en europeisk diplomat baserad i Washington för Politico.

”En sådan förhandling skulle sannolikt innebära att delar av Ukraina överlämnas till Ryssland”, skriver tidningen.

Det skulle också innebära att ukrainska trupper omplaceras från sin ”mestadels misslyckade motoffensiv”, som Politco uttrycker det, till att inta en defensiv position mot de ryska styrkorna.

Officiellt stödjer Bidenadministrationen fortfarande målet om en fullständig seger mot Ryssland, men i bakgrunden sker alltså ett annat spel, hävdas det.

– Det har varit vår teori om fallet hela tiden – det enda sättet som detta krig slutar i slutändan är genom förhandlingar, säger den anonyma källan i Vita huset till Politico.

Enligt tidningens källa ska bland annat kongressens vägran att godkänna mer pengar till Ukraina ha spelat in i denna övergång till en mer defensiv strategi.

”Det är verkligen inte teorin som de berättat för den västerländska allmänheten hela tiden… Och detta väcker frågan: om teorin alltid var att Ukraina skulle förlora, varför vägra att förhandla med Ryssland när det fanns en möjlighet att inte ha detta krig?”, påpekar en användare på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program