Uppgifter: CIA övervägde kidnappa eller lönnmörda Julian Assange

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: David G Silvers. Cancillería del Ecuador

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA planerade att kidnappa Wikileaks-grundaren Julian Assange, rapporterar Yahoo News i ett uppseendeväckande avslöjande baserat på över 30 källor, däribland högt uppsatta tjänstemän. Det skissades även på en plan att lönnmörda den nu 50-årige Assange. USA:s förre president Donald Trump säger dock att han aldrig tänkte mörda Assange, och uttrycker i stället sympati för Wikileaks-grundaren.

Det var 2017, när Julian Assange fortfarande befann sig på Ecuadors ambassad i London, som CIA ska ha planerat att kidnappa och flyga honom till USA.

Hatet mot Assange hade intensifierats efter att Wikileaks samma år avslöjat hemliga dokument om hackingverktyg som CIA använder.

2017 fick USA också uppgifter om att Ryssland planerade frita Assange från Ecuadors ambassad i London. Detta ville både CIA och den amerikanska regeringen stoppa.

Men synen på Wikileaks skiftade redan i slutet av Obamaadministrationen, efter att organisationen läckt Demokraternas kampanjmejl, något som skulle hjälpa Donald Trump bli president.

Inom Trumpadministrationen var tjänstemännen oeniga om lagligheten kring att genomföra en kidnappning.

En del högre tjänstemän inom både CIA och regeringen ska till och med ha diskuterat att lönnmörda Assange. Det skissade på en sådan plan och det togs fram olika ”alternativ” för hur lönnmordet skulle gå till.

Yahoo News har inte kunnat bekräfta om dessa förslag någonsin nådde Vita huset. En del tjänstemän säger att de inte alls hört talas dem. Donald Trump rakt ut förnekar att han någonsin tänkte mörda Assange. Han kallar påståendet för ”helt falskt” och uttrycker i stället en viss sympati för Julian Assange. Ex-presidenten tycker att Assange har behandlats väldigt illa, förklarar han för Yahoo News.

Diskussionerna om att kidnappa eller mörda Assange ska dock ha skett på ”högsta nivå” i USA, enligt en högt uppsatt tjänsteman inom landets underrättelseverksamhet.

– Det tycktes inte finnas några gränser, säger personen till Yahoo News.

Yahoo News baserar sin granskande journalistik på intervjuer med över 30 före detta amerikanska tjänstemän. Åtta av dem bekräftar planerna på att kidnappa Assange.

Planerna ska ha letts av CIA:s dåvarande generaldirektör och senare USA:s utrikesminister Mike Pompeo, enligt nättidningen.

– Det är dags att kalla Wikileaks för vad det egentligen är, en icke-statlig fientlig underrättelsetjänst som ofta får stöd av statliga aktörer som Ryssland, sade Mike Pompeo i ett känt uttalande.

Pompeo och andra ledande tjänstemän inom CIA ska ha helt ha ”förlorat kontakten med verkligheten” eftersom de kände sig så förlöjligade av den så kallade Vault 7-läckan, alltså Wikileaks avslöjande 2017 om CIA:s hackingverktyg, uppger en före detta säkerhetsansvarig inom Donald Trumps regering.

– De såg blod, säger personen till Yahoo News.

Varken CIA eller Pompeo har velat kommentera uppgifterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program