Uppgifter: Andersson vill ha Nato-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill att Sverige går med i Nato, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Men under en pressträff i Stockholm på tisdagen hävdade hon att frågan måste analyseras mycket noggrant innan något beslut fattas.

Socialdemokraternas partiledning ska nu ha bestämt sig i Nato-frågan och statsminister Magdalena Andersson har enligt uppgift ändrat sig.

Hon vill att Sverige går med i Nato i juni i år. Detta enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Klockan 12.10 på onsdagen höll Andersson en gemensam pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin vid Villa Bonnier i Stockholm.

Men då kom inga klar besked. Officiellt är alltså inget bestämt.

– Det är oerhört viktigt att vi analyserar läget, sade Magdalena Andersson under pressträffen. För mig är det viktigt att detta görs grundligt. Utifrån det kommer vi sedan fatta beslut om vad som är bäst för svenska folket och för Sveriges säkerhet. Finlands vägval kommer naturligtvis att vara en del av den analysen. Det beslut som det ena landet fattar, påverkar också det andra landet. Det är därför vi har en så nära dialog, och den kommer fortsätta.

Den svenska statsministern fick den direkta frågan från SVT om hon redan bestämt sig. Hon svarade då att frågan måste analyseras noga, varpå ett beslut kommer följa.

– Detta är en mycket viktig punkt i historien. Det finns ett före och efter den 24 februari (Rysslands invasion av Ukraina). Säkerhetsläget har ändrats fullständigt. Men vi måste grundligt tänka igenom vad som är bäst för Sverige, vår säkerhet och för freden, sade hon.

– Jag tar detta mycket allvarligt. Därefter kommer vi fatta vårt beslut. Vi måste analysera situationen. Man ska inte rusa in i något.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program