Ungern vägrar invandring – ska böta två miljarder till EU

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Old Frayed European Flag" © Foto: fdecomite (CC BY 2.0)

Ungern måste nu böta 200 miljoner euro, eller drygt två miljarder kronor, för att man vägrat gå med på EU:s invandring. Det beslutade EU-domstolen på torsdagen. Dessutom ska man betala en miljon euro i böter om dagen så länge man inte viker sig. Men enligt landets premiärminister Viktor Orbán kommer man inte vika sig.

Ungern har vägrat massinvandring.

Så nu döms landet att betala böter på 200 miljoner euro i böter. Dessutom ska man betala en miljon euro i böter per dag så länge man vägrar följa domstolen.

Enligt SR Ekot handlar det om ett skådestånd till EU beroende på Ungerns ”vägran att ta emot flyktingar under flyktingkrisen 2015”. Domstolen har tidigare, 2020, slagit fast att Ungern brutit mot EU:s asylregler. Det var en dom som Ungern inte följde, varav det nya skadeståndet.

”ECJ:s beslut att bötfälla Ungern med 200 miljoner euro plus 1 miljon euro dagligen (!!!) för att försvara Europeiska unionens gränser är skandalöst och oacceptabelt. Det verkar som att illegala invandrare är viktigare för Brysselbyråkraterna än deras egna europeiska medborgare”, skriver Ungerns premiärminister Viktor Orbán på X.

”Vi kommer inte tillåta ekonomisk utpressning av Brysselbyråkrater! Vi kommer att skydda gränserna och vi kommer att skydda det ungerska folket!”, skriver Orbán i ett inlägg på Facebook.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program