Kriget i Ukraina är som julafton för vapenindustrin. Nu måste lagren fyllas på, eftersom proxykriget mot Ryssland konsumerar så extremt mycket vapen.
Det var under en paneldebatt vid Reagan Foundation på måndagen som Gregory Hayes, vd för vapentillverkaren Raytheon Technologies, pratade om att öka på vapentillverkningen.
Den amerikanska krigsmakten har inte beställt pansarvärnsroboten Javelin eller luftvärnsroboten Stinger sedan 2002. Men nu vill man plötsligt ha 10.000 av dem.
Kriget i Ukraina har tömt lagren.
Raytheon är tillverkare av båda vapnen.
– Problemet är att under krigets första tio månader har vi använt upp så mycket av våra lager, säger Gregory Hayes. Vi har faktiskt använt upp 13 års produktion av Stinger och fem års produktion av Javelin. Så frågan är, hur ska vi fylla på dessa lager?
Just nu skulle inte USA kunna kriga mot Kina i mer än ett par veckor, sägs det under debatten.
– Faktum är att vi inte har prioriterat att tillgodose de krigsreserver som krävs för att slåss ett långvarigt krig, säger Hayes. Om det är något som situationen i Ukraina lärt oss så är det att vi behöver mycket mer djup i försörjningskedjan och i våra krigsreserver än vi kunde förväntat oss.
Med andra ord kan alltså Ukrainakriget innebära mycket större vapenproduktion framöver.
Och detta är viktigt, enligt Hayes, eftersom USA är ”demokratins försvarare” runt om i världen.
– Vi kommer uppnå fred genom styrka, säger han. Att försvara demokrati mot autokrati är inte enkelt. Vi är demokratins arsenal och demokratins beskyddare i världen. Och vi måste ta det på allvar. Vi måste ta lärdom av Ukraina, och integrera detta i vårt tänk de kommande tio åren.
Lyssna: