Ukraina misslyckades utnyttja ”Wagnerupproret”, enligt New York Times

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Den privata militära Wagnergruppens påstådda uppror mot Kreml i helgen har än så länge inte fått någon negativ inverkan för Ryssland i kriget mot Ukraina. Ukraina hittade inga omedelbara brister att utnyttja, rapporterar New York Times.

Wagnergruppen med sin ledare Jevgenij Prigozjin har spelat en viktig roll i konflikten mellan Ryssland och Ukraina, inte minst i slaget om Bachmut.

Men efter det påstådda kuppförsöket i helgen kan Wagners ”osäkra status” innebära en lättnad för ukrainska soldater, skriver New York Times.

Enligt tidningen lär dock frontlinjerna förbli oförändrade på kort sikt.

Vidare påpekar New York Times att det är för tidigt att fastslå vilka de långsiktiga konsekvenserna av den påstådda konflikten mellan Wagner och den ryska regeringen blir.

Kommer Wagner upplösas och dess soldater delvis övergå till den reguljära armén?

”Ukraina kommer säkerligen försöka dra fördel av kaoset orsakat av Prigozhin, men det verkade inte finnas några omedelbara luckor i försvaret att utnyttja”, skriver New York Times.

Wagners ”uppror” ska av någon anledning inte ha fått några ryska enheter att lämna positioner i södra eller östra Ukraina för att komma till Moskvas undersättning, påpekar tidningen. Det påstådda upproret ledda inte heller till något uppehåll i Ukrainakriget, enligt NYT.

Tidningen tror dock inte att den ryska regeringen kommer låta Wagnergruppen försvinna som ”en effektiv stridsstyrka”. Den är nämligen för viktig för det. Möjligen kommer gruppen i stället underkastas det ryska försvarsministeriets kontroll.

I ett uttalande på måndagen förnekar Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin att avsikten skulle ha varit att störta Rysslands regering, utan att han försökte hindra Wagnergruppen från att förstöras, rapporterar Omni. Enligt Prigozjin blev hans militära grupp oprovocerat attackerad av ryska helikoptrar, varför han inledde ”marschen” mot Moskva.

I sociala medier sker diverse spekulationer om vad som verkligen hände i Ryssland i helgen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program