Ukraina-konflikten eskalerar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil ryska försvarsministeriets Youtube-kanal

Situationen i Ukraina har eskalerat efter att den ryska presidenten Vladimir Putin erkänt de ukrainska oblasterna Donetsk och Luhansk som självständiga republiker. Omfattande truppförflyttningar och beskjutningar pågår i Donbass-regionen, enligt flera medier, där de två oblaster ligger.

 

EU, Storbritannien, Kanada och USA har sagt att man kommer gå fram med omfattande sanktionspaket mot Ryssland efter deras framryckning in i utbrytarrepublikerna Luhansk och Donetsk, enligt Wallstreet Journal. Den ryska regimen erkänner självständighet för vad de kallar folkrepublikerna Donetsk och Luhansk. Något västländerna och Ukraina vägrar acceptera. Den ryska presidenten deklarerade att detta även inkluderar de delar av Luhansk och Donetsk som fortfarande kontrolleras av Ukrainas.

Alltfler spekulerar i vad den ryska presidenten Vladimir Putins mål är. Den tidigare Ukraina-frivilliga Carolus Löfroos menar att läget är svårtolkat.

– Det är ingen hemlighet att Putin, om han inte ockuperar hela Ukraina, i alla fall vill få till stånd ett regimbyte i Ukraina, menar Löfroos i en intervju till Swebbtv Nyheter.

– Det är fortfarande möjligt att ryssarna inte kommer göra några offensiver alls, utan nöjer sig med de områden de redan ockuperar men behåller anspråken för utnyttja det i ett senare skede, fortsätter Löfroos.

Han menar att en sådan strategi också skulle kunna presentera en väg ut, där inga inblandade parter förlorar ansiktet.

– Det får Ukraina och västvärlden att känna som att man kom undan lätt från det här. Ett sätt att alla kan proklamera seger i konflikten, säger Löfroos.

I Donbass är de ukrainska förbanden nedgrävda och redo. Där menar många att det kan bli en begränsad rysk offensiv. Frågan är hur väl den ukrainska krigsmakten skulle stå emot ett omfattande ryskt angrepp i regionen.

– Den ukrainska armén är nedgrävda och beredda på sin sida av fronten. Hur framgångsrik en eventuell rysk offensiv beror på med vilken kraft ryssarna väljer att anfalla med, menar Löfroos.

– Tungt artilleri har de använt flera gånger hittills. De skulle däremot i nuvarande situation kunna sätta in sitt attackflyg. Vilket skulle innebära att ukrainska förbanden på allvar skulle få det svårt att försvara sig effektivt, fortsätter Löfroos.

Rent kvantitativt räknat så har den ryska krigsmakten och den ukrainska dito ungefär likvärdiga numerärer, om man ser till krigsförbanden ryssarna grupperat vid Ukrainas gräns. Skillnaden ligger i de tunga vapensystemen och kvaliteten på dessa, utöver det enorma övertag ryssarna har i luften.

– Ukrainas markförsvar, även om det mobiliserats först nu vilket kan tyckas vara lite sent, kan i teorin vara lika stort som vad ryssarna grupperat fram vid den ukrainska gränsen och i Donetsk samt Luhansk, säger Löfroos.

– Även om Ukraina fått mängder av avancerade pansarvärnsvapen från väst, är den tyngre materielen generellt av äldre och kvalitativt sämre kvalitet än de ryska motsvarigheterna. Om man ser på stridsvagnar till exempel, avslutar Löfroos.

Foto: Faksimil ukrainska försvarsminsteriets Youtube-kanal

Det återstår att se hur långt konflikten fortsätter att eskalera eller om den de-eskalerar framöver. I mitten av mars kommer offensiva operationer försvåras kraftigt, då den frusna marken normalt sett omvandlas till lervälling i Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program