Ukraina en kleptokrati i händerna på USA: ”Vi förberedde något som inte var bra”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Konflikten i Ukraina är inte vad media och politiker berättat. Ukraina är en ”kleptokrati” som krafter i USA använt för sina intressen. USA ”förberedde något som inte var särskilt bra”, förklarar den tidigare toppmilitären Lawrence Wilkerson i Judge Napolitano.

Det är i en intervju med den amerikanska juristen Andrew Napolitano som Lawrence Wilkerson, pensionerad amerikansk arméöverste och tidigare stabschef för USA:s utrikesminister Colin Powell, ger sin syn på Ukraina.

Han får frågan vilken roll de neokonservativa krigshökarna i USA spelat i Ukrainakriget.

Enligt Wilkerson har de neokonservativa och Victoria Nuland varit inblandade länge.

– Jag var där i början, säger han. Min slutsats om Ukraina 2003-2004 var att det är en kleptokrati (stöldstyre). Likt Albanien, drevs det av kriminell verksamhet. Och de flesta politiker var kriminella.

– Så jag visste från början av den här konflikten att vi inte hade att göra med en Jeffersonsk demokrati. Långtifrån. Eller ett land som hade framtidsutsikter att bli det.

Denna kriminalitet fanns ända upp i toppen av Ukrainas styre, säger han.

Men sedan kom landets nuvarande president Volodomyr Zelensky in på scenen.

– Det såg ut som att man hade skaffat sig en ledare som var intresserad av Ukraina, och inte bara sin egen plånbok, fortsätter Wilkerson. Så jag blev nyfiken på vad som skulle hända. Men jag insåg direkt att våra CIA-agenter var överallt. Vi hade specialstyrkor överallt. Och vi förberedde något som inte var särskilt bra i strategiska termer i hjärtat av Europa. Och detta bröt fullständigt mot alla löften som vi, George H.W. Bush, gav i början av 1990-talet.

– Vi sade till dem att om de tillät Tyskland att återförenas, och tillät det att stanna kvar i Nato, så skulle vi inte utöka Nato en tum österut.

Och det råder inga tveksamheter om dessa löften, påpekar han. Han var själv där.

– Vi har brutit mot allt. Och vi började mycket tidigt undergräva alla möjligheter för Ukraina att bli ett självständigt och på riktigt neutralt land i hjärtat av Europa. Vi gjorde det!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program