Ukraina dödade 15 civila – skyllde på Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ännu en attack som påståtts vara rysk ska nu ha visat sig vara ukrainsk. Robotattacken mot civila på en marknad i Kostiantynivka ska inte ha kommit från rysk sida, utan från Ukraina, rapporterar New York Times. Ryssland fick dock snabbt skulden.

Det var den 6 september som minst 15 civila dödades och 30 skadades i en robotattack mot en marknad i Kostiantynivka i östra Ukraina.

Samma dag skrev till exempel Dagens Nyheter att ”Minst 17 personer har dödats och flera skadats i en rysk attack mot en marknad i Kostiantynivka i östra Ukraina.”

Inom två timmar lade Ukrainas president Volodomyr Zelensky skulden på Ryssland, och västerländsk ”media” hakade som vanligt på.

Men enligt New York Times tyder bevisen på att det var Ukraina som avfyrade missilen.

Tidningen skriver att ”bevis som samlats in och analyserats av New York Times, inklusive missilfragment, satellitbilder, vittnesmål och inlägg på sociala medier, tyder starkt på att den katastrofala attacken var resultatet av en vilsegången ukrainsk luftförsvarsmissil som avfyrades av ett BUK-avfyringssystem”.

Bland annat visar övervakningsfilmer att missilen flög in i Kostiantynivka från ukrainskt territorium, inte från det ryska hållet.

Enligt New York Times försökte ukrainska myndigheter initialt hindra tidningens journalister från att komma åt missilfragment och nedslagningsplatsen.

Ukraina har inte velat kommentera uppgifterna, och säger att man själv utreder händelsen.

I sociala medier var det många som snabbt förstod att attacken mot ukrainsk.

”Den här historien indikerar bristen på granskning av västerländska medier, som alltid är så angelägna om att ’skylla på Putin’ i all sin rapportering”, skriver en person på X.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program