Innan Rysslands invasion av Ukraina hade Europas regeringar olika uppfattningar om vad som skulle ske och borde göras. Vid ett tillfälle ansåg Tyskland att det vore bättre om Ukraina hade förlorat – vikit sig – snabbt, avslöjar Storbritanniens förra premiärminister Boris Johnson i en intervju med CNN. Men det vägrade Johnson acceptera.
Storbritanniens förra premiärminister Boris Johnson avslöjar nu att Europas politiska ledare inledningsvis inte vara överens i synen på Ukraina och kriget mot Ryssland.
Det säger han under en intervju med CNN:s Richard Quest i Portugal.
Fransmännen var i förnekelse ända in i sista sekund.
– Tyskarna var, av alla möjliga sunda ekonomiska skäl, ville inte riktigt…, säger Johnson och tvekar men fortsätter sedan med att avslöja mer ingående detaljer:
– Jag kan berätta en fruktansvärd sak för dig, fortsätter han i intervjun. Den tyska uppfattningen var i ett skede att om det skulle hända, vilket vore en katastrof, skulle det vara bättre att det hela var över snabbt och för Ukraina att vika sig. Jag kunde inte stödja det, jag tyckte det var ett katastrofalt sätt att se på det. Men jag kan förstå varför de tänkte och kände som de gjorde.
Likaså klargjorde regeringen i Italien, ett land som är mycket beroende av rysk energi, först att man inte tänkte stödja den hårda anti-ryska linjen.
Men sedan, påstår Johnson, insåg ”alla” att det inte går att förhandla med Rysslands president Vladimir Putin. Däri ligger logiken i Europas agerande, påstår den förra brittiska ledaren.
– Han erbjuder inget. Han vill inte ens ha något.
Se intervjun: