Studie: Vaccinet ”skyddar väldigt dåligt” mot ihärdiga covidsymtom – ”överraskande”, tycker forskare

Arkivbild. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Vaccinet skyddar ”väldigt dåligt” mot långvariga covidsymtom. Det visar en ny studie från Oslos universitetssjukhus, rapporterar Aftenposten.

Det är en ny studie från Oslos universitetssjukhus som visar att det så kallade covidvaccinet ger ett mycket dåligt skydd mot utdragna covidsytom.

I studien jämfördes två patientgrupper, ovaccinerade och vaccinerade med genombrottsinfektion, som smittats av corona. Sedan gjordes en uppföljning tre till femton månader efter infektion, skriver TT/TV4.

Resultatet visar att vaccinet inte skyddar inte mot vanliga symtom som koncentrationsproblem, utmattning, andningsbesvär och förändringar i smak och lukt.

– Vaccin skyddar väldigt dåligt mot långvarig covid. Det är faktiskt väldigt överraskande. Det finns ett visst skydd, men detta är tråkiga grejer, säger läkaren och forskaren som ledde studie, Arne Søraas, till Aftenposten.

Vaccinet skyddar knappt alls mot seneffekter från viruset, skriver den norska tidningen. ”Minimalt skydd”, får man.

”De flesta symtomen skiljer sig inte mellan vaccinerade och ovaccinerade… Inga skillnader hittades i de självrapporterade PASC-symtomen dyspné (andningsbesvär, vår anm), trötthet, lukt-/smakförändringar eller koncentrationsproblem, eller EMQ-13-poängen mellan ovaccinerade och vaccinerade deltagare 3-15 månader efter det positiva testet. Mindre minnesproblem rapporterades bland vaccinerade än ovaccinerade deltagare”, står det i studien.