Twitter stämplar västmedier som ”statsfinansierade” – nyhetskanaler lämnar i protest

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elon Musk. © Foto: Steve Jurvetson (CC BY 2.0)

NPR och PBS har nu tystat sina kanaler på Twitter efter att Elon Musk börjat stämpla västerländska nyhetskanaler som ”statligt finansierad media”, alltså liknande stämpel som används på statsfinansierade nyhetskanaler från till exempel Ryssland och Kina.

Det amerikanska public service-bolaget National Public Radio lämnar Twitter.

Detta efter att Elon Musks bolag börjat stämpla fler nyhetskanaler som ”statsanknuten media”, eller ”statligt finansierad media”.

NPR lämnar eftersom man anser sig ha blivit ”felaktigt stämplad” som detta.

”NPR kommer inte längre att posta nytt innehåll på sina 52 officiella Twitter-flöden, och blir den första stora nyhetsorganisationen som tystnar på den sociala medieplattformen. När NPR förklarade sitt beslut hänvisade NPR till Twitters beslut att först märka nätverket som ’statsanknuten media’, samma term som man använder för propagandakanaler i Ryssland, Kina och andra autokratiska länder”, skriver NPR i en artikel.

NPR hänvisar till att mindre än en procent av kanalens årliga budget på 300 miljoner dollar kommer från federala Corporation for Public Broadcasting.

Men det argumentet köper inte Elon Musk.

”Antar att de inte har något emot att förlora federal finansiering i så fall”, svarar han i ett inlägg på Twitter.

”NPR säger bokstavligen ’Federal finansiering är avgörande för offentlig radio’ på sin egen webbplats (nu borttagen). Vilka hycklare!”, påpekar Musk vidare.

Enligt Bloomberg har även amerikanska PBS, Public Broadcasting Service, slutat med Twitter efter att ha blivit stämplat som statssponsrad media.

Även PBS har fått etiketten ”statligt finansierad media”.

– PBS slutade twittra från vårt konto när vi fick reda på förändringen och vi har för närvarande inga planer på att återuppta det, säger PBS talesman Jason Phelps enligt Bloomberg.

Fox News Tucker Carlson hyllar Twitters agerande.

– För det är ju sant, säger han i ett program. Äntligen har någon med makt sagt något som är sant. Detta är ett sällsynt tecken på hopp och framsteg. Att säga sanningen är det mest revolutionära man kan göra. Trots det är det något som man sällan ser.

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program