Turkiskt vrede över planerad koranbränning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil FN:s Youtubekanal

Den svenska ambassadören kallades till ett möte med den turkiska regimen för att motta en protest mot den planerade bränningen av en koran som ska utföras av idag klockan 13, detta enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu. Koranbränningen ska utföras av den dansk-svenska politiker Rasmus Paludan.

Den turkiska regimen menar att den planerade bränningen ska anses vara ett hatbrott och att den svenska inställningen till bränningen är oacceptabel. Samtidigt meddelar Ola Österling som är talesperson för Polisen, i en intervju till SVT, att grundlagen skyddar denna typ av aktiviteter.

Den turkiska regimen har höjt tonläget rejält mot Sverige på senaste och krävt inskränkningar av demonstrations- och yttrandefriheten i Sverige. I huvudsak har kritiken riktats mot att kurdiska grupper i Sverige tillåtits yttra sina åsikter. De kurdiska aktivisterna har till exempel hängt en docka upp och ner utanför Stockholms stadshus, en docka vilken liknade den turkiska regimens president Recep Erdogan. I en intervju till Aftonbladet menade åklagaren Lucas Eriksson att tilltaget inte kunde åtalas för förtal.

Den turkiska utrikesministern Mevlüt Cavusoglu kallade det rättsliga beslutet för absurt i en intervju till AP, den svenska utrikesministern Tobias Billström fördömde tilltaget att hänga upp dockan och kallade det för en skamlös handling i en intervju med SVT.

På sociala medier uttrycks stöd till Paludans planerade koranbränning, bland annat av frilansjournalisten och frihetsarbetaren Urban Skriftställare. Det riktas också kritik, bland annat kallar den tidigare polisen Mustafa Panshiri den dansk-svenska politikern Paludan för ”en jävla idiot.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program