Turkiet kräver ”kontroll av Stockholms gator” för att godkänna Nato-ansökan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Turkiets eventuella godkännande av Sveriges Nato-ansökan beror på den svenska regeringen. Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i TRT, rapporterar nyhetsbyrån Tass. Han kräver att Sverige tar kontroll över Stockholms gator, annars ska den svenska makteliten inte bli besviken om Nato-ansökan inte godkänns.

I juli rapporterade svenska medier att Turkiet säger ja till Sveriges Nato-ansökan. Men man tog nog ut detta lite i förskott. För något ja har det ännu inte blivit.

Nu säger den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan att det svenska Nato-medlemskapet är upp till Stockholm, att det beror på de svenska politikerna.

Det är det turkiska parlamentet som ska godkänna ansökan. Men hur lång tid denna process kommer ta återstår att se, enligt Erdogan.

Processen att skicka Nato-ansökan till parlamentet och att godkänna den är ”direkt relaterat till Sveriges fullgörande av sina skyldigheter”, säger han.

– Först och främst måste Sverige kontrollera Stockholms gator. Om de [svenska myndigheterna] inte gör detta, om attackerna mot vår gudomliga helgedom (koranen) fortsätter, då borde de inte bli upprörda [att Turkiet inte godkänner deras Nato-ansökan], säger han i TRT enligt Tass.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program