Turkiet försöker få iland illegala migranter på grekiska öar via havet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Grekiska kustbevakningens Yotube-kanal

Den grekiska kustbevakningen har släppt filmer med ett turkiskt fartyg som försöker att smuggla in illegala migranter till grekiska öar som gränsar till Turkiet. Grekiska regeringen kräver enligt Greek City Times att Turkiet upphör med smugglingen och håller sig till det avtal de har med EU.

Det är inte bara vid Polens gräns som migrationsproblemen hopar sig, det är fortsatt oroligt vid den grekiska gränsen där turkiska myndigheter fortsätter att bistå med att överösa Europa med illegala migranter. Under migrantkrisen förra året uppstod nästintill krigsscener vid Greklands gräns, då turkiska myndigheter bland annat släppte ut kriminella migranter ur fängelser och transporterade dem till gränsen. Turkiska säkerhetsstyrkor besköt även grekiska säkerhetsstyrkor med tårgas, enligt ett klipp från AFP, när de försökte stoppa migrantvågorna och försökte riva ner grekiska gränsstängsel på nätterna, grekiska säkerhetsstyrkor sköt tårgas för att förhindra migranterna att ta sig in till Europa.

Det var inte bara landvägen som de illegala migranterna försökte ta sig in i Europa vid det tillfället, det skedde också flera försök via vattenvägen och konfrontationer mellan grekiska och turkiska kustbevakningsfartyg inträffade upprepade gånger. Detta har nu inträffat igen där det turkiska fartyget försökte få iland migranterna, vilka i sin tur transporterades i en överfylld båt. Den grekiska kustbevakningen fick det på film.

 

Turkiet bryter därmed återigen mot de ingångna avtal landet har med EU. EU gav efter förra året när Turkiet dirigerade de stora migrantvågorna mot Greklands gräns. EU gick då med på att öka ersättningen till Turkiet för att de skulle stoppa migrationen mot EU-länder. Turkiet hade redan innan ingått ett avtal där de mot ersättning från EU lovade att inga migranter skulle kunna använda turkiskt territorium som transportled till något EU-land. Liknande betalningskrav har också framförts av den vitryska regimen, efter att den släppt lös migrantvågor mot den polska gränsen. Om detta agerande från turkiska myndigheter är en lokal och isolerad händelse eller startskottet på nya organiserade migrantvågor mot Grekland återstår att se.

Under gårdagen blev det en aggressiv ordväxling efter att en nederländsk massinvandringsförespråkande journalist kastade ur sig förolämpningar mot den grekiska premiärministern, något som filmades av Greek City Times. Hon anklagade den grekiska regeringen för att bedriva det som kallas för push-backs, alltså där illegala migranter som tagit sig över gränsen skickas tillbaka över gränsen. Vilket enligt EU-etablissemanget strider mot de så kallade mänskliga rättigheterna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program