Polisen kommer lägga till nya områden på sin lista över så kallade utsatta områden i Sverige, uppger SR Ekot. Det handlar om tre områden i Stockholm, närmare bestämt i Huddinge, Nacka och Sigtuna. Samtidigt tas två områden bort helt från listan, som innehåller drygt 60 stadsdelar runt om i landet.
Polisen kommer snart uppdatera sin lista över så kallade utsatta områden i Sverige.
Listan togs fram 2015 och innefattar ett 60-tal stadsdelar runt om i landet. Dessa delas in i tre kategorier: ”riskområde”, ”utsatt område” och den värsta kategorin ”särskilt utsatt område”.
Listan uppdateras vartannat år, och Ekot kan redan nu avslöja förändringar.
Polisen lägger till tre områden – alla i Stockholm.
Det rör sig om Grantorp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun och Fisksätra i Nacka. Dessa två bedöms som utsatta områden. Det tredje området är Valsta i Sigtuna, som nu klassas som ett riskområde.
Visättra och Grantorp ligger i två olika delar av Flemingsberg, östra och västra, med bland annat järnväg och en stor väg som skiljer dem åt, men räknas alltså ändå som ett område.
I somras påstods det i SvD att Visättra, där två barn skottskadades, egentligen är ett lugnt område.
”Varken Visättra eller Flemingsberg, som ligger söder om Stockholm, finns med på Polismyndighetens lista över utsatta områden i Sverige. De flesta av de boende som SvD pratar med säger att bostadsområdet brukar vara lugnt”, hävdade tidningen.
Samtidigt tas två områden bort från polisens lista: Klockaretorpet i Norrköping och Rannebergen i Göteborg.
Enligt Ekots uppgifter lämnar också tre områden kategorin särskilt utsatt område och bedöms i stället som riskområde. Det ska vara Karlslund i Landskrona, Araby i Växjö samt ett område kring Tynnered i Göteborg.
Gårdsten i Göteborg klassas nu som utsatt område i stället för riskområde, och Kronogården i Trollhättan blir riskområde i stället för utsatt område.
Totalt innehåller den långa listan 61 områden i de olika kategorierna: 28 utsatta områden, 14 riskområden och 19 särskilt utsätta områden. Och fler tillkommer alltså än vad som lämnar. Trots det hävdar polisen att det går åt rätt håll.
– Vi ser inga större svängningar mellan åren, när vi gör de här bedömningarna. Men överlag så ser vi positiva tendenser, att det går åt positivt håll. Det finns områden som har en negativ utveckling, men överlag ser vi positiva tendenser, säger Linda H Staaf, chef för polisens underrättelsetjänst, till Ekot.