Tidigare USA-ministrar: Ukraina har ont om tid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Condoleezza Rice. Foto: Max Morse for TechCrunch

Ukraina är slaget i spillror och landet har ont om tid för att kunna vinna framgång i kriget mot Ryssland. Det skriver USA:s förra ministrar Condoleezza Rice och Robert Gates i en artikel i Washington Post. Det är mycket bråttom, anser de.

Det är USA:s tidigare utrikesminister Condoleezza Rice och tidigare försvarsminister Robert Gates som nu varnar för att Ukraina har ont om tid i kriget mot Ryssland.

Ukrainas insats har visserligen varit heroisk, menar de, men samtidigt är ”landets ekonomi i spillror, miljoner av dess människor har flytt, dess infrastruktur förstörs, och mycket av dess mineralrikedom, industriella kapacitet och betydande jordbruksmark är under rysk kontroll”.

Enligt Rice och Gates är Ukrainas militära förmåga och ekonomi nästan helt beroende av stöd från väst, främst USA.

Och nederlag är inte ett alternativ för Rysslands president Vladimir Putin.

Om inte Ukraina lyckas med ett stort genombrott i kriget snart kommer påtryckningarna från väst om fredsförhandlingar att öka. Men att förhandla fram en fred när de ryska styrkorna är så starka är oacceptabelt, anser Condoleezza Rice och Robert Gates.

Lösningen är, skriver de, att USA och andra västländer ”omedelbart förser Ukraina med en dramatisk ökning av militära förnödenheter och kapacitet”, och detta inte inom månader utan veckor – för att avskräcka ytterligare rysk offensiv.

Enda sättet för väst att undvika en konfrontation med Ryssland i framtiden kan vara att hjälpa Ukraina idag, anser Rice och Gates.

”Rättsstatsprincipen” och ”den internationella ordningen” måste skyddas, påpekar de.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program