Tidigare SVT-journalist: SVT sysslar med aktivism, inte journalistik

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

Invandringssituationen på Lampedusa ”är bara början”. Det säger den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne i Swebbtv Omvärldsanalys. En ny gräns kan vara nådd. Europeiska politiker kan komma att tvingas ta till mer drastiska åtgärder för att hantera invandringen. För Sveriges journalister – eller aktivister i media – blir det allt svårare att dölja vad som sker, inte minst eftersom kriminaliteten kryper allt närmare deras egen vardag och hem.

Det är i ett nytt avsnitt av Swebbtvs Omvärldsanalys som Mikael Willgert intervjuar den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne.

De diskuterar samhällsutvecklingen och den fortsatta massinvandringen till Europa, och situationen i italienska Lampedusa.

Willgert påpekar att journalister på SVT har börjat se skakade och förbryllade ut, beroende på hur samhället spårat ur.

Hur mycket funderar de på vad som sker, och på vilket ansvarar de själva bär?

– Nä, de funderar på vad som händer i Stockholm, svarar Chris Forsne i Swebbtv. Det här har närmat sig deras egna bostäder, deras egen vardag, det är därför de tar upp det. Om det hade varit motsvarande i Malmö, Göteborg eller Skellefteå hade du inte sett en bråkdel av de här inslagen eller försöken till analyser.

– Jag anser att de är ett hopplöst fall. Det måste in en stor, stor grupp nya medarbetare som inte kommer från de här mer eller mindre inavlade miljöerna. Jag tittar inte längre på Rapport. Jag klarar inte av det. Jag blir för irriterad. Min inställning är att de inte följer journalistikens grundprinciper över huvud taget. Det här är mycket mer en fråga om aktivism än journalistik.

Vanliga människor förstår inte vad som egentligen pågår, eftersom de hela tiden matas med sådan här propaganda.

Man måste aktivt söka sig till alternativa medier för att förstå verkligheten, menar Forsne.

De så kallade journalisterna kommer inte heller själva styra upp sin verksamhet och börja med riktig journalistik. Det påbudet behöver komma från högre ort. För detta handlar om människor som gör vad de blir tillsagda, förklarar Chris Forsne. De ingår i en grupp och det är gruppens erkännande som de är ute efter.

– Och det är inte bättre på de stora dagstidningarna, utan det är samma typ av människor.

– Jag är bedrövad över hur urusel journalistiken är, säger hon.

Gällande invandringen tror Forsne att en ny gräns kan vara nådd.

– Om man ska spå om framtiden, vilket naturligtvis är väldigt svårt och kan gå fullkomligt snett, vill jag ändå säga att irritationen och paniken bland ledande europeiska politiker nu är så stor, att vi måste uppenbarligen finna någon mer drastisk lösning på situationen. Därför det här med Lampedusa är bara början.

– Det börjar bli lite väl mycket skjutningar och sprängningar i Stockholmsområdet för att man ska kunna tiga ihjäl det. I Frankrike har en lång rad fruktansvärda brott begåtts det senaste året av människor som har utvisningsbeslut och bara gått under jorden. Det är den här typen av händelser som ändrar opinionen bland allmänheten och tvingar fram att EU eller respektive länders politiska ledning måste ta till mycket, mycket hårdare grepp om situationen.

Se hela intervjun:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program